Русия осъди режисьор и драматург на 6 години затвор заради театрална пиеса

OFFNews 10 юли 2024 в 14:11 1167 0

Женя Беркович и Светлана Петрийчук

Снимка БТА

Режисьорката Женя Беркович (вдясно) и драматуржката Светлана Петрийчук преди съдебното заседание в Москва.

Руски съд осъди драматург и театрален режисьор на шест години затвор за "оправдаване на тероризма", съобщава Ройтерс. Това слага край на процес, който според правозащитници показва нетърпимостта на Русия към свободата в изкуството.

Режисьорът Женя Беркович и драматургът Светлана Петрийчук са арестувани през май миналата година за поставянето на пиесата "Финист - ясен сокол". В нея са използвани елементи от класическата приказка, за да се разкаже историята на руски жени, които са примамени в Сирия и се омъжват за бойци на "Ислямска държава".

Тяхната присъда се смята за първия случай в съвременна Русия, в който артисти попадат в затвора единствено заради изкуството си, а не заради ясно изразена политическа позиция.

Седемседмичният съдебен процес е критикуван от защитниците на свободата на словото и руската артистична общност като политически мотивиран. Представители на руската опозиция заявиха, че решението на съда представлява засилване на репресиите на Кремъл срещу свободата на изразяване и показва, че никой не е защитен от наказателно преследване.

"Наказателното дело срещу Евгения Беркович и Светлана Петрийчук ще остане в руската история като едно от най-срамните и позорни", пише опозиционният политик Лев Шлосберг в Телеграм. Според него присъдата е "напомняне за пълната беззащитност на изкуството в държава без права".

От Кремъл са отказали да отговорят на въпросите на журналисти.

Адвокатът на защитата Ксения Карпинска заяви, че ще обжалва присъдата, но че имало "малко надежда".

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите