Русия осъдена в Страсбург за системата й за подслушване на телефони

OFFNews Последна промяна на 05 декември 2015 в 11:24 2437 5

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди Русия за системата й за общо подслушване на мобилни телефони, съобщи Франс прес.

Тази система води до произвол, защото липсват адекватни и ефективни гаранции срещу злоупотреби. С аргумента, че защитава демокрацията, всъщност Русия заплашва да я унищожи, аргументират решението си от съда.

Решението бе взето единодушно от съдиите.

ЕСПЧ е бил сезиран от главния редактор на издателство, който безрезултатно се опитал да оспорва системата за подслушване пред съдилищата в родината си. Той обвинил службите за сигурност в Русия, че могат да подслушват всички мобилни телефони без предварително съдебно разрешение за това.

Ищецът не успял да докаже, че самият той е бил подслушван, но съдът постанови, че той има право да претендира, че е жертва, след като тайните мерки за наблюдение засягат всички ползватели на мобилни телефонни услуги.

ЕСПЧ осъди Русия в нарушаване на правото на личен живот и кореспонденция, изтъквайки слабостите на правната система във връзка с телефонните подслушвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2015 в 20:03

У нас пък е законно

05.12 2015 в 16:01

Русия осъдена в Страсбург за системата й за подслушване на телефони

А стига де, за Русия или лъжа или нищо! Не се ли научихте, Истината е проамериканска и антируска пропаганда! Кои са тия (ЕСПЧ) ?

Какво общо има днешна путинска Русия с Европа!

05.12 2015 в 14:00

Едва ли някой не е забелязал връщането към мрачните тоталитарни времена в Русия (става въпрос за нормалните хора,де). То тяхна си работа, те обичат и ботуша и да са под него, ама лошото е, че искат и други да увлекат в мрачното си мазе.

05.12 2015 в 12:12

Значи, кремълското джудже, освен токчета имал и големи уши :-)

05.12 2015 в 12:04

Разбира се напълно независимите съдии в Страсбург не биха и помислили за нещо подобно по отношение на САЩ.
Всеки знае, че американските тайни служби подслушват всички ръководейки се и съблюдавайки законодателните норми на всяка една държава, а и го правят за световното благо.