Русия осъдена в Страсбург за системата й за подслушване на телефони

OFFNews Последна промяна на 05 декември 2015 в 11:24 2634 5

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди Русия за системата й за общо подслушване на мобилни телефони, съобщи Франс прес.

Тази система води до произвол, защото липсват адекватни и ефективни гаранции срещу злоупотреби. С аргумента, че защитава демокрацията, всъщност Русия заплашва да я унищожи, аргументират решението си от съда.

Решението бе взето единодушно от съдиите.

ЕСПЧ е бил сезиран от главния редактор на издателство, който безрезултатно се опитал да оспорва системата за подслушване пред съдилищата в родината си. Той обвинил службите за сигурност в Русия, че могат да подслушват всички мобилни телефони без предварително съдебно разрешение за това.

Ищецът не успял да докаже, че самият той е бил подслушван, но съдът постанови, че той има право да претендира, че е жертва, след като тайните мерки за наблюдение засягат всички ползватели на мобилни телефонни услуги.

ЕСПЧ осъди Русия в нарушаване на правото на личен живот и кореспонденция, изтъквайки слабостите на правната система във връзка с телефонните подслушвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови