Русия обвини в държавна измяна учен геодезист

OFFNews 07 декември 2022 в 17:40 4858 1

геодезия

Снимка Архив

Геодезията се оказа опасна наука.

Ученият в областта на геодезията Валерий Качин е бил конвоиран от Биробиджан в центъра за предварително задържане в Лефортово по подозрение в "държавна измяна" (член 275 от руския Наказателен кодекс), съобщава ТАСС, като се позовава на службата за сигурност.

Подробностите по неговия случай са засекретени - знае се само, че мъжът е бил задържан в средата на септември.

35-годишният Качин е завършил университета "Шолом Алейхем Приамурски" със специалност "Информационни системи и технологии" и до 2018 г. е работил в кметството на Биробиджан като главен специалист, отговарящ за рекламата на града. По-късно Качин се премества да работи в природния резерват Бастак в Биробиджан, където е младши изследовател и специализира в областта на геоинформационните системи.

Зам.-директорът на резервата Сергей Кривошеев се съмнява, че делото срещу Качин е свързано с работата му там.

Според "Пазете се от новини" Качин е подкрепял Алексей Навални в профилите си в социалните мрежи - негови данни има в теча на информация за "умния вот", протестите в Беларус и вероятно в Украйна.

Съдът в Лефортово, Москва, удължава ареста на учения до 12 март.

Кои други руски учени са обвинени в държавна измяна според "Важные истории"

- През 2015 г. е арестуван Владимир Лапигин, бивш ръководител на Изследователския център по аерогазова динамика в Роскосмос. Ученият е признат за виновен за предаване на секретни данни на Китай и е осъден на 7 г. затвор, но е освободен предсрочно през 2020 г.

- През 2018 г. е арестуван Виктор Кудрявцев, 74-годишен физик, служител на водещия институт на Роскосмос - ЦНИИмаш. Ученият моделира ракети-носители и спътници. Физикът е обвинен, че е предал на белгийски изследователски институт секретни данни за използването на хиперзвукова технология в ракетните системи Avangard и Kinzhal. Прекарва повече от година в следствения арест, след което е освободен поради влошаване на здравословното му състояние. Той отрича да е виновен. Ученият умира на 29 април 2021 г.

- През 2019 г. колегите на Кудрявцев от института - Роман Ковальов, Сергей Мещеряков и Юрий Ешченко - са задържани по член за държавна измяна. През юни 2020 г. Московският областен съд осъжда Ковальов на 7 г. в колония със строг режим по член за държавна измяна.

- През февруари 2020 г. Ростовският областен съд признава за виновен в държавна измяна доктора на техническите науки от Новочеркаск Алексей Темирев и го осъжда на 7,5 г. в колония със строг режим. Темирев е бивш ръководител на малкото иновационно предприятие "Мехатроника" и основател на проектантското бюро "Интелигентни надеждни интегрирани системи".

- На 15 юни 2020 г. 78-годишният председател на Арктическата обществена академия на науките в Санкт Петербург Валерий Митко е обвинен в държавна измяна. Според разследващите по време на пътуването си до Китай Митко е предал на представители на тайните служби информация за разработки в областта на хидроакустиката и методите за откриване на подводници, но не се е признал за виновен. Той умира през октомври 2022 г.

- През 2021 г. Московският градски съд осъжда Алексей Воробьов, доцент от катедрата по ракетни двигатели в Московския авиационен институт, кандидат на техническите науки, на 20 години в колония със строг режим по член за държавна измяна. Същността на наказателното дело остава неизвестна поради неговия "секретен" статут. Воробьов не се признава за виновен.

- На 12 юли 2021 г. беше обявено, че е задържан генералният директор на Научноизследователското предприятие за хиперзвукови системи (НИПГС) Александър Куранов. По предварителни данни задържането е свързано с предаване на данни за хиперзвукови разработки. Възможно е да става дума за нов тип самолет - Ajax. 

- През февруари 2022 г. 70-годишният учен хидроакустик Виктор Корольов е осъден на 12 г. затвор с повишена сигурност. Журналистите откриват, че Корольов е изпълнителен директор на компания, която въвежда високи технологии в Североизточен Китай. По-конкретно, компанията популяризира специални добавки към масла и смазочни материали, наречени "Форум", които удължават живота на машините. Корольов не се признава за виновен.

- През юни 2022 г. Совецкият районен съд в Новосибирск арестува ръководителя на лабораторията за квантови оптични технологии в Новосибирския държавен университет по обвинение в държавна измяна.

- На 2 юли 2022 г. става известно, че главният научен сътрудник на Института по теоретична и приложна механика към Сибирския филиал на Руската академия на науките д-р Анатолий Маслов е арестуван по подозрение в държавна измяна. Той е задържан в центъра за предварително задържане в Лефортово. Основната област на научната му работа е аерогазодинамиката.

- На 20 октомври Томският областен съд осъжда 64-годишния физик Александър Луканин на 7,5 г. по члена за държавна измяна. Луканин работи в Томския политехнически университет, а след това в Института по физика на якостта и материалознание към Сибирския филиал на Руската академия на науките, където заедно с група учени разработва високоволтови захранващи устройства. След пенсионирането си той е поканен да работи в университета в Шенян, Китай, където според разследването е издал тайни за руски разработки, "свързани с алтернативни източници на енергия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови