Русия обвини израелските ВВС за свалянето на самолета й в Сирия

OFFNews 23 септември 2018 в 13:52 3636 0

Вината за свалянето на руския самолет Ил-20 в Сирия на 17 септември е изцяло на военновъздушните сили на Израел и на тези, които са взели съответното решение, заяви днес говорителят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА. 

Според него представените обективни данни сочат, че действията на израелските пилоти, довели до гибелта на 15 руски военни, говорят или за непрофесионализъм, или за престъпна небрежност. 

Израел предупредил Русия за удара на неговите изтребители Ф-16 в Сирия едновременно с началото на атаката, нарушавайки договора за предотвратяване на инциденти, допълни Конашенков. 

Генералът уточнява, че представител на командването на ВВС на Израел е съобщил в 21:39 на руското командване за предстоящи удари, а в 21:40 четири F-16 са ударили с авиобомби промишлени обекти в Литакия. Командирът на Ил-20 е успял да доложи за попадението със зенитна ракета и пожар на борда, както и за последвалото екстремно снижаване, преди самолетът да изчезне от радарите в 22, 03 часа. 

Конашенков уточнява, че 50 минути след поражението върху  руския самолет, оперативният дежурен в командния център на ВВС на Израел се е свързал с руската страна и е заявил готовност за помощ. 

Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман изрази днес надежда, че отношенията с Русия ще могат да бъдат нормализирани след кризата, породена от свалянето на самолета Ил-20 на 17 септември, съобщи още ТАСС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews