Русия обмисля въвеждането на данък война

Москва иска да прибира по 1000 - 2000 рубли месечно от всеки, който подлежи на военна служба

OFFNews 12 април 2023 в 19:27 3052 3

рубли
Руснаците ще плащат и данък за войната на Путин.

Русия трябва да увеличи данъка върху доходите на физическите лица за мъжете, които подлежат на военна служба, с 2-3%, за да могат те да превеждат по 1000 -2000 рубли за войната всеки месец.

Такова предложение е направил Олег Нилов, депутат в Държавната дума от "Справедлива Русия", съобщава информационната агенция НСН.

Според него военният данък трябва да е в сила за целия период на провеждане на "специална военна операция" в Русия.

"Дайте 2-3% в допълнение към данъка върху доходите на физическите лица. Трудно ли е? Това са по 1-2 хиляди рубли от всеки от 40-те милиона мобилизационен ресурс, излизат над 50 милиарда рубли месечно", каза Нилов.

Той добави, че не става дума просто за увеличаване на приходите в бюджета, а за използването им по предназначение - за нуждите на мобилизираните и армията.

Подобен данък, според изчисленията на Нилов, би удвоил сегашното финансиране за всеки участник във войната и "променя мотивационните условия за хората", които могат да се присъединят към армията.

"Това не е тежест, не е наказание, а възможност за всеобща подкрепа на всички наши герои, които първи влязоха в окопите", обясни депутатът.

В началото на пролетта Министерството на финансите изпрати предложение до правителството да започне да издава "патриотични" държавни облигации за населението, за да подкрепи бюджета по време на войната с Украйна, съобщи Интерфакс, позовавайки се на източник, запознат с обсъжданията.

Ценните книжа от името на правителството биха могли да се разпространяват от банки и финансови платформи, а емитирането им ще бъде включено в плана за "гарантиране на финансовия суверенитет" на Русия.

Руското правителството се нуждае от средства, за да финансира бюджетния дефицит, който през последните 12 месеца възлиза на 7 трилиона рубли. В края на първото тримесечие приходите на правителството са намалели с 21% до 5,7 трилиона рубли, а дефицитът е 2,4 трилиона рубли.

Властите търсят варианти за попълване на държавната хазна. Вече е обявен "доброволен и задължителен" данък в размер на 300 млрд. рубли от големите компании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

805

3

Fear

13.04 2023 в 12:25

Всичко върви по план, само една забележка имам - трябва да е "Данък СВО", каква е тази война сега? Няма война и руZия никога не е нападала Украйна.. :D

2073

2

Johnny B Goode

12.04 2023 в 21:24

Да въвеждат, да се учат да плащат орките.
Че следващите 30 години ще имат данък "Репарации за Украйна"

345

1

Джендо Джедев

12.04 2023 в 19:46

Хахахахахаха! Тия толкова ли го закъсаха, бе, ба си! Санкциите не работят, а? ;)

Велможите на Пу да си продадат яхтите и ще имат пари за още поне година варварства в Украйна. И няма да има нужда да стрижат клетите крепостници.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки