Русия обяви за издирване журналистката Марина Овсянникова, избягала с дъщеря си от домашен арест

OFFNews 03 октомври 2022 в 16:54 7595 0

Марина Овсянникова с адвоката си

Снимка Facebook / Марина Овсянникова

Марина Овсянникова с адвоката си

Намиращата се под следствие бивша редакторка на Първи канал на руската телевизия Марина Овсянникова е избягала от жилището си, където е трябвало да бъде под домашен арест, и е обявена от полицейските органи за общодържавно издирване, съобщи руското издание „Взгляд“. Овсянникова е изчезнала заедно с 11-годишната си дъщеря.

Бягството е станало през нощта на 1 октомври, твърди бившият съпруг на журналистката, която на 14 март тази година нахлу в студиото на Първи канал и застана зад водещата с плакат, призоваващ за спиране на специалната военна операция в Украйна.

След инцидента в Останкино Овсянникова беше започнала да работи за германския Велт, но после се върна в Русия, за да уреди проблемите с децата си, които задържал бившият й съпруг. Междувременно журналистката участва в серия антивоенни акции и беше задържана на няколко пъти, а полицията проведе обиски в дома й. В крайна сметка й беше наложена мярка домашен арест, която тя трябваше да изпълнява на посочен от съда адрес. Производство е по текста в Наказателния кодекс за разпространение на фейкове за руската армия.

В момента Овсянников, който използва случая, за да спечели попечителство над дъщеря си, казва, че не знае къде е избягала бившата му жена. Още през пролетта тя обявяваше, че би искала да замине с дъщеря си за чужбина, но бившият й мъж наложи забрана за излизане на детето, а освен това дъщеря им няма задграничен паспорт, съобщава RT. Самата Марина беше и с електронна гривна за проследяване, за което съобщи в статус във фейсбук, но вероятно е успяла да се избави от нея. Министърът на вътрешните работи на Руската федерация е подписал заповед за включване на журналистката в списъка на издирваните лица.

Според бащата на детето, то е било похитено от жена му на 29 август и оттогава не ходило на училище, а той не знаел къде се намира. Въпреки това признава, че е имал телефонни контакти с момичето, което отговаряло лаконично на въпросите му. Двамата съпрузи се съдят, за да определят местоживеенето на двете им деца. 17-годишният им син вече е заявил, че иска да бъде с баща си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови