Русия не може да живее със Запада – и без него също

Технологичната изостаналост на страната засилва нейната зависимост от либералните демокрации

Последна промяна на 20 март 2017 в 14:56 5513 8

Лилия Шевцова, The Financial Times (Великобритания)

Статутът на велика държава и стремежът към международно господство отдавна са най-важните елементи от руската система на лична власт. Но спечелвайки си този статут, днес Русия не се ограничава до създаването на галактика от държави-сателити, както правеше Съветския съюз.

Ресурсите на Кремъл намаляват и в тези условия той все по-често прибягва към заплашване на либералните демокрации, опитвайки се да ги принуди да признаят великодържавните стремежи на Русия.

В същото време, страната е изправена пред следната дилема: как да остане световна държава, без да се лишава от възможностите да използва либералната цивилизация за собствените си цели.

Русия отдавна използва западния свят за свои цели. Две руски модернизации, в началото при Петър I, а след това и при Сталин, се провеждат с подкрепата на западните технически и интелектуални знания. „Амарика ни помогна за много неща”, заявява Сталин през 1933 г. След края на Студената война се оформя парадокс, при който либералните демокрации помагат не на руските преобразования, а на запазването в страната на чуждата западна ценностна система.

Сред европейските страни, съществено помагащи на Русия да запази своята система, особено място заема Германия. Например, немските репарации след края на Втората световна война помагат на възстановяването на съветската икономика. По-късната германска източна политика и подобряването на отношенията между СССР и ФРГ не само продължиха живота на недееспособния режим, но и създадоха основа за постокомунистическото сътрудничество между Москва и Запада. Днес Германия остава водещ купувач на руските енергийни ресурси, подпомагайки баланса в нейните държавни финанси.

Някои други западни страни също помагат на запазването на руската система. През Великобритания Русия има достъп до западния финансов свят, а Франция най-активно настоява за смекчаване на политиката към Русия.

По думите на бившия министър на финансите Алексей Кудрин, руската технологична изостаналост е сериозна „заплаха за суверенитета”. Действително, тя засилва зависимостта на Москва от либералните демокрации, постепенно подкопавайки не само великодържавните ѝ претенции, но и самата независимост.

Колкото и да е парадоксално, но именно взаимодействието със Запада се явява гаранция за оцеляването на руската система. В същото време, в стремежа си да интегрира някои елементи от западната система, Русия отслабва Запада отвътре.

Днес Кремъл е принуден да разреши противоречието между запазването на статута на велика държава от една страна, и използването на западните ресурси от друга. Този конфликт с пълна сила се прояви през 2014 г., когато Русия анексира Крим в опит да защити своето право на „галактика от сателити” и с надежда, че западните страни просто ще се примирят с нейните действия. Оказа се, че реакцията на Запада изненада Русия.

Днес пред Кремъл има две задачи: да засили антизападните настроения в руското общество и в същото време да запази сътрудничеството със Запада, убеждавайки либералните демокрации в ползата от него. Отделно от това Русия ще трябва да търси нови начини за съхраняване на малките съседни страни в своята сфера на влияние. Годишният бюджет на Русия от 250 млрд. долара означава, че тя не е в състояние да субсидира Белорусия с 10-15 млрд. долара.

Единственият начин за решаване на тези проблеми е сътрудничеството, но за да потвърди своята победа, Русия се нуждае от Запада. Обаче иронията се изразява в това, че вископарният национализъм на тръмпизма (в неговата американска и европейска версия) може да създаде за Русия проблеми, произтичащи от ограничаване на нейния достъп до западните ресурси.

Ако Западът се противопостави на руската политика, в рамките на която тя е едновременно и със Запада и против него, Москва ще повиши залозите. Разбира се, такава агресивност от страна на Кремъл ще бъде насочена не към засилване на конфронтацията. Нейната цел ще е да убеди Запада в необходимостта от сътрудничество при руските условия и в това, че с ядосана ядрена държава е по-добре да се играе преструвайки се. В края на краищата, не се ли занимава именно с това Западът в продължение на десетилетия?

Лилия Шевцова (родена през 1949 г.) е руски политолог, доктор на историческите науки, била е професор освен в московски висши училища, още и в Корнелския университет в САЩ, в Джорджтаунския университет в щата Вашингтон, САЩ, както и изследовател във Фонда „Карнеги“ за световен мир. Автор е на много книги и на десетки статии. Тя е научен сътрудник в Кралския институт за международни отношения по въпросите на Русия и Евразия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8018

8

Боромир Наков

01.04 2017 в 19:42

Четейки статията, човек би си помислил, че САЩ, и коя да е западна страна, са така добри, любящи и състрадателни страни, че не могат да спят да мислят, как да помагат на Русия! Те, ако имаха начин, един цент не биха им дали, ако имаха начин и способ да са ги премазали(не, че не пробват от поне 300 години насам). От кога бизнес отношенията, станаха "помощи"???

27639

7

sottozero

20.03 2017 в 20:13Е,щом го е казала Лилия Шевцова(която и да е тя), и седерастите са го потвърдили,аз нямам никакви основания да се съмнявам.

Все пак времето ще покаже. Тик-так, тик-так

6812

6

Скандинавец

20.03 2017 в 19:57

Хроника на един перманентно притоплян труп (с надеждата да живее).
Нищо, поне нивото на мурзилоадреналина е добро.

73928

5

El Commandante

20.03 2017 в 19:32

Ах леле, ма тя била от Парасенкояия мозъчен тръст при такива като Парубий, ахахахаха, ясно ясно....

73928

4

El Commandante

20.03 2017 в 19:18

Бахти глупостите майна, на третото изречение не издържах и го зарязах, тая е некаква малоумна от Немцовите прислужнички....

7910

3

1Sion1

20.03 2017 в 18:36

Това, което авторката пропуска е, че либералните демокрации скоро няма да са либерални.Просто защото се оказа че либерализмът и демокрацията са несъвместими.Либералният модел, налаган от години, е пряка и непосредствена заплаха за демокрацията, доколкото обслужва малцина и е в ущърб на 99.9% от хората.Отделно налаганият модел изключва свободата на словото и индивида и налага неприемливи за мнозинството ограничения и правила.В тоя ред на мисли Русия е крачка напред в политическото си развитие ,а крахът на либерализма само ще засилва позициите и.Като цяло чиста пропагандна статия , при това на не особено високо ниво, която тръгва от грешна база и стига логично ди грешни изводи.

38251

1

Denis Rizanov

20.03 2017 в 15:29

Лилия Фёдоровна Шевцова родена на 7 Октомври 1949г в Лвов, Украйна (СССР).
1995—2014 — Фонд Карнеги
През 1999, и 2001 да 2004г е участвала в ежегодните конференции на Билдербергския клуб.
)))))

Политолог, руски политолог, колко да е руски и колко да е политолог?!
Тва все едно да кажеш че джасимчето е българин и че е доктор на историческите науки.