Русия напуска Съвета на Европа

Вилдан Байрямова 17 януари 2019 в 13:19 6120 5

Москва, Държавна Дума

Снимка Iz.ru

Руската Дума няма да сформира делегация за участие в работата на ПАСЕ, предаде РИА Новости.

Това бе подкрепено от всички 413 депутати в пленарната зала днес. Според депутатите взаимодействието на Русия със Съвета на Европа по парламентарна линия фактически е било прекратено заради твърдата антируска кампания, а самата ПАСЕ се оказала в дълбока системна криза.

В тази ситуация държавната Дума не вижда основание да върне руската делегация в ПАСЕ и да възобнови вноските в бюджета на съвета на Европа, се посочва в съобщението от пресслужбата. Подчертава се, че решението е прието „в интерес на гражданите и руската държава“.

Ръководителят на фракцията „Единна Русия“ Сергей Неверов заяви, че след това решение политолози и експерти ще започнат да гадаят означава ли това, че държавната Дума се отказва от присъствието на Русия в Европа и от демократичните ценности.

Лидерът на Либерално-демократическата партия /считана за ултранационалистическа/ Владимир Жириновски подчерта, че следващата стъпка е окончателно излизане на Русия от Съвета на Европа.

Депутатът Дмитрий Новиков отбеляза, че ПАСЕ е един от инструментите на „студената война“. А лидерът на „Справедлива Русия“ Сергей Миронов смята, че членството на Русия в Съвета на Европа е „абсолютно безполезна и загубена работа“.

Отношенията между Русия и Съвета на Европа преминават през сложен период. Конфликтът се обостри през 2014-2015 г., когато руските парламентаристи бяха лишени от редица права заради позицията им за Крим. Москва заяви, че в подобни условия е невъзможно да се работи и прекрати участието си в заседанията.

В края на юни 2017 г. противоречията се засилиха. Москва замрази част от вноските в бюджета на организацията, докато пълномощията на делегацията й в ПАСЕ не се възстановят напълно. Все пак руската страна продължи работата по ратификацията на документи от конвенциите.

ПАСЕ призна, че мерките на Кремъл са довели до финансови трудности: наложило се 9% замразяване на бюджета, а дефицитът достигнал 1, 5 млн. евро. През април м.г. генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви, че ако страната не плаща вноските си в продължение на 2 години, комитетът на министрите може да разгледа въпроса за нейното изключване. За Русия този срок настъпва в края на юни 2019 г.

„Известия“ отбелязва, че до това решение Москва е била сред най-големите донори на бюджета на съвета на Европа с вноски от около 30 млн. евро. Председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин преди два дни заяви, че Русия ще се върне към работата си в състава на ПАСЕ само след като бъдат отстранени санкциите от нейния регламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11698

5

Johann

17.01 2019 в 19:53

27 трола са прочели моето мнение. Браво имам успех преди два часа бяха 17. Айде друзя дерзайте, идват празници трябват ви паричкииии,шефовете са недволни

11698

4

Johann

17.01 2019 в 15:11

Ще се кротнат,ще се свият,няма къде да отидат. Отзад са ги напънали китайците и полека-лека им завладяват Далечния Изток,отпред го гонят отвсякъде. Русия се прибира в реалните си граници,само е въпрос на близко бъдеще.