Русия може да напусне конвенцията по правата на човека

OFFNews 06 май 2019 в 14:26 3244 2

ПАСЕ

Снимка Council of Europe

Постоянният представител на Кремъл при Съвета на Европа Иван Солтановски не изключва възможността Русия да се оттегли от Европейската конвенция по правата на човека и от СЕ, ако не се постигне компромис.

„Ние разглеждаме всички варианти за развитие на събитията, в това число и от гледна точка на външнополитическите последствия както за Русия, така и за международните отношения на Европейския континент“, казва той в интервю за РИА Новости. Той подчертава, че Москва не съжалява за членството си в СЕ, защото опитът на този съвет е помогнал „да се модернизира руската правна система, да се хуманизират съдопроизводството и наказателната система, да се интегрира руското образование в европейското пространство“.

„Руската федерация влезе в европейското правно пространство, в рамките на което успяваме с по-голяма ефективност да решаваме много трансгранични проблеми, с които се сблъскват повечето от страните на континента като наркотрафика, тероризма, прането на пари и неконтролируемата миграция“, коментира Солтановски.

През 2014-2015 г. руските парламентаристи бяха лишени от редица права в ПАСЕ заради позицията за Крим. Москва прекрати участията си в заседанията, а през юни 2017 г. преустанови плащанията на вноските си и постави условието, че ще ги възобнови, когато всички пълномощия на делегацията в ПАСЕ се възстановят напълно. Руската страна обаче продължи работата си по ратифицирането на конвенционни документи. Впоследствие ПАСЕ призна, че мерките на Москва са довели до финансови трудности – наложило се бюджетът на организацията да бъде замразен на 9%, а дефицитът съставил 1,5 млн.евро.

Генералният секретар на СЕ Турбьорн Ягланд обвини Москва в нарушаване на устава, според който една страна може да бъде изключена от организацията, ако в продължение на 2 години не плаща членския внос. За Русия този срок ще настъпи в края на 2019 г. На априлската сесия мнозинството в асамблеята прие резолюция, с която призова Русия да сформира своя делегация и също да заплати вноските си в бюджета на СЕ. Говорителката на външното министерство Мария Захарова отбеляза, че Русия може да участва в заседанията на ПАСЕ само при условията на пълноправното членство.

На 5 май се навършват 70 години от създаването на Съвета на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

2

stanimir_13

06.05 2019 в 16:22

И без това конвенцията не е подходяща за руските условия.

12133

1

Azazel

06.05 2019 в 14:40

Така де, какви са тези кощунства - хората да имат права?!?! Права има само властелинът на Кремъл, хората имат само задължения - да му се кланят, да го славославят, да му принасят в жертва доходите и живота си! Половината българи знаят това и го изпълняват. Другата половина..., те са соросоиди и джендъри!