Русия: МиГ-31 порази с ракета ''Кинжал'' от засада американски ЗРК ''Patriot'' в Киев

OFFNews 17 май 2023 в 11:23 34466 13

Снимка Twitter / Clash Report

Фрагмент от американска ракета-прехващач PAC-3 CRI, изстреляна от ЗРК Patriot в Киев нощта срещу 16 май,

Руските ВВС са унищожили от засада с помощна на хиперзвукова ракета „Кинжал“ американски ЗРК „Patriot” в Киев, съобщи РИА Новости, с позоваване на източник от военните среди в Москва. САЩ не потвърждават информацията, в Киев отказват коментар, а според УНИАН става въпрос за поражение на ЗРК, след което той е останал в работещо състояние и ще бъде ремонтиран на място в Украйна.

Руската версия:

„Фактически за сметка на скоростта на „Кинжал“ ЗРК на САЩ внезапно беше поразен от въздушна засада – бойните разчети на противника не можаха да предприемат нищо за защита на зенитните си системи“, коментира източник на РИА „Новости“. Според обясненията му скоростните характеристики на „Кинжал“ позволяват на ракетата да достига военни обекти на територията на Украйна за броени минути преди разчетите на ЗРК „Patriot“ да успеят да сменят позицията за стрелба или да заредят нови ракети в пусковата установка.

Ню Йорк Таймс: Зенитния комплекс е повреден, но в работещо състояние

Повредената по време на руската атака в нощта срещу 16 май система за ПВО „Patriot” се намира в работещо състояние, написа в сряда „Ню Йорк Таймс“ с позоваване на американски служители. Независимо от повредите по нея, тя е в състояние да сваля цели, в това число и свръхзвукови ракети, допълва източникът на изданието. „Вашингтон пост“ и „Ройтер“ твърдят, че комлексът ще може да бъде ремонтиран на място, без да напуска територията на Украйна.

Във вторник интернет се появиха видеозаписи от украинската столица, на които се вижда работата на ЗРК „Patriot” в Киев, отразяващи ударите на руските ракети. Няколко минути след завършването на залпа на ЗРК, в района на техните позиции следва мощен наземен взрив.

Според военни експерти, в частност анализатора от Полша Ярослав Волски, една от батареите на системата „Patriot” е била леко поразена шрапнел на свалено от украинската ПВО "средство за въздушна атака". Неофициално се говори за една или две пускови установки леко повредени от осколки. Никакви източници, официални или неофициални, както твърди Волски, не потвърждават значими щети до момента, но също така отказват коментари по случая.

Видно е, смята полският анализатор, че руснаците са се подготвяли внимателно за тази акция – използвали са 3 дрона за наблюдение, 3 ракети S300/S400 за плътност на удара, 6 Шахеда, 9 ракети „Калибър“, 6 ракети „Кинжал“ – като всички атакуват едновременно и от различни страни. Това, според експерта, е бил най-добрият удар, който руснаците са можели да реализират.

„Но като се има предвид на използваните средства за въздушна атака – 24 броя, от които болшинството са Калибър и Х-47, както и факта на атака срещу самотна батарея „Patriot” с помощта на секторен радар, ефектът от противоборството не впечатлява. Но събитията от нощта срещу 16 май ще останат в историята на западната противовъздушна отбрана, защото това беше нейният най-тежък тест при условията на липса на Интегрирано бойно командване на противовъздушната и противоракетната отбрана и отсъствието на подкрепа от авиацията“, коментира Ярослав Волски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

14

alfakentavur

19.05 2023 в 20:13

Яяя

Overall, we rate Military Watch Magazine Right-Center Biased and Questionable based on the promotion of pro-Russian propaganda and a complete lack of transparency regarding who is in charge of the website and where they originate.

-1655

13

ob1

19.05 2023 в 20:07

Само факти... няма в глупостите ти, рашист долен!

15914

10

поп Дръвчо

18.05 2023 в 13:58

Борка, какво усъвършенстване бе? То че нещо се прави, се прави. Ама...

Патриот от доста години може съвсем законно да пие бира в родната си страна.

Кинжал е последният писък на технологията на орките.

616

9

Ravel

18.05 2023 в 11:28

Трите ракети S300/S400 за плътност на удара, 6-те Шахеда, 9-те ракети „Калибър“, 6-те ракети „Кинжал“ – като всички са атакували едновременно са нанесли щети колкото трите кила тротил на Гешевата бомба.

-529

7

6екеr4о

17.05 2023 в 14:41

Приятелчетата днес пишат изключително компетентно във форума по военни въпроси, нямам причина да не им вярвам, значи имаме само добри новини, Слава Богу!

12407

6

Bad Horse

17.05 2023 в 14:03

Една ракета не е способна да унищожи целия комплекс, защото той е пръснат - няколко радара и няколко ракетни установки на километри разстояние. Ракета може да порази само един компонент. За целия комплекс трябват 5-6...10(?) ракети.

Много подробно видео за свръхзвуковите ракети на различните армии по света публикува Perun в Youtube наскоро. Вижте го, ако ви е интересно. В момента, това са изключително скъпи системи, за които има много малко подходящи цели - достатъчно важни обекти които трябва да се унищожат моментално. Примерно самолетоносач. Повечето цели могат да се поразят от по-евтини системи. Кинжал и подобни системи са "решение в търсене на проблем". Повече пропаганда, отколкото реална полза. В парично измерение струва повече отколкото унищожения (?) радар, от няколкото налични в комплекс на Пейтриът.

14048

5

voododoll

17.05 2023 в 13:01

Те доставките на Пейтриът тепърва започнаха. С течение на времето и обучението на персонала в Украйна, скоро ще имат хем ПВО командване наземно, хем подкрепа от Авиация, потенциално Ф16 и ще бъде изграден постепенно ПВО щит. И всеки Пейтриът ще се пази от поне още 3 в мрежа. Та Русия ще пресуши и запасите от Кинжали, както пресуши много други. Та на 9ти Май догодина на парада ще са основно военноинвалиди и запасняци, носещи снимки на военна техника.