Русия ликвидира основаната от акад. Сахаров правозащитна организация Мемориал

OFFNews 29 декември 2021 в 19:22 3044 1

Снимка ТАСС

Международната организация „Мемориал”, учредена от руския физик и дисидент акад. Андрей Сахаров, бе ликвидирана с решение на Върховния съд на Руската федерация от 28 декември, съобщава ТАСС.

Правозащитният център е част от структурите на международната организация "Мемориал", която Върховният съд на Русия постанови да бъде закрита наред с всички нейни клонове в страната като "чуждестранни агенти". Законът задължава признатите за чуждестранни агенти лица и организации да напомнят за това във всяка своя публикация.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург призова Москва да отмени днешно съдебно решение. Вашингтон го осъди. Париж и Лондон го обявиха за "ужасна загуба за руския народ" и пореден "смразяващ удар върху свободата на словото" в Русия.

Съдът не огласи мотивите за присъдата над правозащитния център.

На заседанието присъстваха дипломати от Испания, Естония, Литва, Финландия, Швеция, Дания, САЩ и Германия.

Център "Мемориал" разследва сталинските чистки и поддържа списък с политически затворници, включително критика на Кремъл Алексей Навални. Той включва и "Свидетелите на Йехова", осъдени за тероризъм мюсюлмани.

Адвокати на международната организация "Мемориал" и правозащитния център съобщиха, че ще обжалват двете решения, ако се наложи - и пред Европейския съд по правата на човека.

"Мемориал" може да бъде ликвидиран, ако Русия престане да измъчва, отвлича, задържа и да не разследва тези случаи. Ако тези практики спрат никой няма да идва в "Мемориал" и да иска защита", заяви Мария Ейсмонт - адвокат на центъра за човешки права "Мемориал".

Според Ян Рачински, директор на „Мемориал”, тя е несправедлива, „лош сигнал, че нашето общество и нашата държава се движат в лоша посока”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

30.12 2021 в 04:13

Това нагломасоните са мноо нагли копилета..."ако Русия престане да измъчва, отвлича, задържа"...Русия немедленно трябва да освободи отвлечените без съд и присъда и измъчвани граждани на чужди страни в базата си в Гуантанамо, Куба...да отмени присъдите на лежащите по закона за "чуждестранните агенти", да изплати компенсации на роднините на жертвите, убити с дронове. Опс, то ФАЩ ги плющи нарушенията, Оруел е забравил да уточни кого има предвид.