Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Русия краде вече и в космоса

Това е първият случай на космическо пиратство

OFFNews 04 юни 2022 в 11:23 17945 10

рогозин
Дмитрий Рогозин.

Дмитрий Рогозин (и.д. Главен директор на Роскосмос) обяви, че ще бъдат предприети мерки за повторното включване на германския прибор eROSITA на руската космическа обсерватория "Спектр-РГ" без да има преговори с Германия! Официално длъжностно лице от института Макс Планк коментира, че подобно действие ще бъде считано за похищение. Това се очертава да се превърне в първия случай на космическо пиратство от началото на космическата епоха, съобщи специализираният сайт Космос.бг.

След 24 февруари, когато руската армия нахлу в Украйна, германците решиха да спрат работата на eROSITA в отговор на руската агресия в Украйна и съобразно наложените санкции.

"Дадох указания за начало на подготовката към възстановяването на германския телескоп eROSITA на космическата обсерватория "Спектр-РГ" заедно с руския телескоп", съобщи Рогозин в Туитър.

Уникалната орбитална система за изучаването на звездното небе "Спектр-РГ" бе създадена в НПО "Лавочкин" и бе изстреляна на 13 юли 2019 г. от Байконур с ракета-носител "Протон". Сега тя се намира на разстояние 1.5 милиона километра от Земята.

"След 24 февруари Германия взе решение да изключи своя сегмент на обсерваторията. Тези в Берлин, които взеха това решение за изключване на немския телескоп поради русофобски политически съображения, нямаха моралното право да го направят. Работата на обсерваторията е нужна за науката. Ние ще оправим грешката на германците и ще включим телескопа им на нашата обсерватория", каза шефът на Роскосмос.

Журналистът Анатолий Зак се е свързал с института Макс Планк и оттам официално лице е отвърнало, че подобно действие ще се възприеме за похищение. Освен това водещият руски учен в проекта е призовал Роскосмос да не предприема никакви едностранни стъпки и предупредил, че тъй като само германците знаят как да работят с eROSITA, реактивацията му от други хора може да го повреди необратимо.

"След началото на т.нар. специална военна операция и в знак на протест Германия изключи своя телескоп и замрази сътрудничеството си с руската страна. Сега Роскосмос иска да включи германския телескоп противно на указанията на неговите собственици. Ще излезе, че в името на благородна кауза, а именно знанието за космоса, руските учени ще нарушат основната заповед "не кради". Че Роскосмос ще я наруши, това е ясно, нееднократно агенцията го е правила, но сега ще видим дали учените от Института по космически изследвания към Руската академия на науките ще преминат през този изпит за човечност и порядъчност", написа експертът Виталий Егоров.

Едно е сигурно - колкото повече Дмитрий Рогозин стои начело на Роскосмос, толкова по-зле ще става с всеки изминал ден, а бъдещият му наследник ще има доста работа по оправянето на бъркотията. Кой изобщо би искал да си сътрудничи с руснаците дори в научно отношение, при положение, че към настоящия момент те не уважават собствените си партньори и ги крадат?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

11

alfakentavur

06.06 2022 в 20:08

Абе, смешнико. До днес не си употребявал думата мекере нито веднъж. Видя я от мен и веднага е вкара в употреба. Папагалче нещастно.

"Великата" рашистка армия е велика само срещу цивилни и граждански обекти. Направиха я смешна и я попиляха така, че трябва да вади Т-64 от складовете.

А през Втората световна, ако го е нямало ленд/лийза на САЩ, нямаше да има нито СССР, нито СССР 2.

Детските ти писания са толкова зле, че и първолак би се справил по-добре

-529

9

6екеr4о

06.06 2022 в 10:19

Джудето Путя е влезнало в ролята на Злодей от анимационен филм! Ама имитаторите от близкото му обкръжение не прекаляват, а направо се нас+рат...

440

8

Pietro

04.06 2022 в 17:03

Ран Подрисък, $300 милиарда руски валутен резерв е блокиран. Не е откраднат от Запада, а ще бъде даден на Украйна да се възстанови съсипната от орките инфраструктура. Орките винаги са крали, защото сами не могат да измислят нищо. Но най-голелмият цирк настъпи, след като Русия загиби една от емблематичните си марки - водка "Стличная". Сега тя е изцяло американска марка, но със сменено име "Столи". Навреето Горби отвори Империята на злото и първата сделка бе руска водка за $3 милиарда срещу "Пепси кола". Най-накрая орките разбраха, че "Кока кола" и "Пепс кола" не са алкохлни напитйи, както смятаха дълги години.

2744

7

AAA

04.06 2022 в 15:06

С всяка поредна простотия на руснаците , настроението ми се приповдига . От ден на ден се закопават малоумните терористи. Ще са много по-зле от соца този път .

2051

6

Propaganda

04.06 2022 в 14:11

Тия достигнаха космически висоти с кражбите и наглостта си.

На бас, че няколко часа след реактивацията орките вече ще са съсипали уреда.

12130

5

borisboris

04.06 2022 в 13:45

Аз съм москалски космонавт, викат ми рогозин. Искам като Илън Мъск совалката да возим...

14469

4

случайно прочетох

04.06 2022 в 13:29

Орки, сър!

-5531

3

Ран Босилек

04.06 2022 в 12:50

Запада открадна 300 млрд. капитали извън Русия, така че на практика те са си го платили :).

-60

2

офф бее

04.06 2022 в 12:46

Тия каквото и да откраднат - ще го съсипят
 
X

Подкастът на OFFNews