Русия изпадна в дефолт по външния дълг

OFFNews 11 април 2022 в 20:54 16955 10

Снимка Pixabay

Русия не е изплатила външния си дълг, защото предлага на притежателите на облигации плащания в рубли, а не в долари, съобщи Си Ен Ен, цитирайки S&P.

Москва има гратисен период от 30 дни от 4 април, за да извърши плащанията на капитала и лихвите, но от S&P не очакват Русия да ги конвертира в долари, предвид западните санкции, които подкопават "готовността и технически способности (на Русия) да спазва условията" на задълженията си.

Пълното неизпълнение на плащанията на външен дълг в чуждестранна валута ще бъде първото за Русия от повече от век, когато болшевишкият лидер Владимир Ленин се отказа от облигации, издадени от царското правителство.

Русия няма достъп до приблизително 315 милиарда долара от валутните си резерви в резултат на западните санкции, наложени след началото войната в Украйна. До миналата седмица Съединените щати позволяваха на Русия да използва част от замразените си активи, за да плати на определени инвеститори в долари. Оттогава обаче Министерството на финансите на САЩ блокира достъпа на страната до нейните резерви в американски банки.

JPMorgan изчислява, че Русия е имала около 40 милиарда долара дълг в чуждестранна валута в края на миналата година, като около половината от тях се държат от чуждестранни инвеститори.

На този фон Москва заплаши със съдебни дела. "Ще съдим, защото предприехме всички необходими действия, за да могат инвеститорите да получат своите плащания", каза финансовият министър Антон Силуанов пред прокремълския вестник "Известия".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на пресконференция миналата седмица, че всяко неизпълнение ще бъде "изкуствено", защото Русия има долари за плащане - просто няма достъп до тях.

"Няма основания за истински фалит. Дори не е близо", каза тогава Песков.

Фактите обаче са следните - неизпълнението на външния дълг ще доближи Русия до национален банкрут. Причината е началото на войната в Украйна и последвалите западни санкции, сред които и блокирането на руски активи в чуждестранни банки. В началото на март руският президент Владимир Путин издаде указ, с който рублата стана валутата за плащане на външния дълг на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

10

офф бее

12.04 2022 в 13:37

Всъщност, чу се, че са поискали ракети от Северна Корея. Щото леко започнали да свършват...

600

9

Браво! Започна необратимия край на Империята на злото. Ще се равняват със Северна Корея по стандарт.

440

6

Pietro

11.04 2022 в 22:39

Какво искате от руснаците, те си построиха дървен паметник на рублата. Нищо, че не струва и 1 стотинка. Важното е, че си е 100% тяхна. Проблемът е, че Русия е бит бренд. Неотдавна загубиха правата над марката Соличная водка. А навремето алкашите, малко преди да закрият бардака USSR, забиха бартерна сделка - водка срещу Пепси кола. Сега пак ще пият само прокиснат квас и ще възхваляват руския модел. И очаквайте скоро бурлаците пак да започнат да теглят кораби по Волга. Само че сега това ще са яхти на олигарсите, които са избягали арест на Лазурния бряг. Лятото, руснаците ще са на море в Крим и ще яхат... мини рогатки.

2550

5

alfakentavur

11.04 2022 в 22:05

Цитирам не съм сигурен дали Комплексиран Алкохолик или друг, да ме прощава, ако е друг и не помня:

Това не са санкции! Това е специална икономическа операция!

2051

4

Propaganda

11.04 2022 в 21:52

Не, не трябва да падат, дори ощев тази секунда войната да приключи.

Санкции в близките 15на години са необходими, че цяло поколение от руски орки да израсте и бъде мачкано зареди фашисткия си лидер. Да усеща, да вижда, да живее под ударите и милостта на нашата Цивилизация.

С добро руско псе се невъзпитава.

2550

3

alfakentavur

11.04 2022 в 21:28

Значи може да рушат цели градове, да избиват хиляди цивилни, да ги мъчат, да мародерстват като невидели (всъщност оказа се, че някои не са виждали тоалетна чиния), да изнасилват и блудстват с деца.
А като им замразят активи - щели да съдят.

Решението е лесно бе! Сваляте Путин, предавате го в Хага. Плащате на Украйна щетите в троен размер, издигате половин километър паметник в Подмосковието, на който пише "Извиняваме се" и на следващия ден всички санкции ще паднат :)

75

2

230 млрд баксов

11.04 2022 в 21:21

Добрата новина!

-8580

1

Какво ви говорих преди месец????

Руските тролове ми лепяха минусите тука тогава.
 
X

Да помогнем на украинските деца!