Русия и Украйна сядат утре на масата за преговори в Истанбул

Красимир Крумов 12 юли 2022 в 16:14 4980 2

Хулуси Акар

Снимка SONDAKIKA54

Хулуси Акар

Военни делегации на Русия и Украйна ще седнат в сряда на масата на преговорите в Истанбул, съобщи турският министър на отбраната Хулуси Акар. Темата на преговорите ще бъде украинското зърно, съобщи Анадолската агенция.

Според члена на турския кабинет в разговорите за разблокиране на експорта на зърно от Украйна през Черно море ще участват военни делегации от Турция, Украйна и Русия. В преговорите ще се включи и представител на ООН, допълни Акар.

Както съобщава Министерството на отбраната на Турция, организацията на тази среща е била предшествана от визита на представители на турското военно ведомство в Москва, а след това и с разговори с украинска делегация в Анкара. Акар е разговарял директно и със своите колеги от Украйна и Русия Алексий Резников и Сергей Шойгу.

По думите на турския министър, цитирани от ТАСС, още в средата на юни е била създадена гореща линия между министерствата на отбраната на Русия, Турция и Украйна за координация на износа на зърно, като за това отговарят генерали от трите страни. Акар е подчертал, че операцията по създаването на зърнения коридор се извършва в рамките на усилията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и по негови указания. „Разговорите продължават и са положителни“, каза министърът на отбраната на Турция

Създаването на безопасен коридор за износ на зърно за световните пазари през Черно море е било предмет на разговора на 11 юли между президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на Русия Владимир Путин, допълва ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

12.07 2022 в 17:17

И какво очакват от терористите рашисти? Бой до пълно унищожаване на тази измислена империя, от това има нужда светът.

2550

1

alfakentavur

12.07 2022 в 17:09

Рашистан - крадци, мародери, обирджии, терористи.