Русия гони трима дипломати от ЕС заради участието им в протестите в защита на Навални (обновена)

Москва предприема хода си след разговори между Жозеп Борел и Сергей Лавров. Меркел нарече хода на федерацията неоправдан

OFFNews 05 февруари 2021 в 17:43 4350 1

Снимка www.mid.ru/

Руското външно министерство обяви за персона нон грата трима европейски дипломати - от Германия, Полша и Швеция, заради участието им в протестите в защита на опозиционера Алексей Навални на 23 януари, съобщи РИА Новости. 

Демонстрациите в подкрепа на известния критик на Кремъл са обявени за незаконни от властите в страната. 

От външното министерство на Русия посочват, че подобни действия са недопустими и не отговарят на дипломатическия статут.

"В съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 18 април 1961 г. дипломатите, участвали в незаконни действия, бяха обявени за персона нон грата. Наредено им е да напуснат територията на Руската федерация в близко бъдеще", се казва в комюнике на министерството, цитирано от ТАСС.

"Руската страна очаква в бъдеще дипломатическите мисии на Кралство Швеция, Република Полша и Федерална република Германия и техният персонал да спазват стриктно нормите на международното право", допълват от ведомството.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел разкритикува остро действията на Русия, съобщи немското издание Die Welt. Тя нарече хода на Москва неоправдан и "още един аспект, който трябва да се наблюдава, освен върховенството на закона". Това се случи по време на онлайн конференция по въпросите по отбраната с френския президент Еманюел Макрон в Берлин.

Кремъл предприема този ход в момент, когато върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел даде съвместна пресконференция с външния министър на Русия Сергей Лавров, предаде EU Observer.

По време на разговора двамата са обсъдили и ситуацията с Навални. Лавров е застанал срещу искането на Борел руският опозиционер да бъде освободен, изтъквайки, че Русия не е получила убедителни доказателства за неговото отравяне.

"Руските полицаи неведнъж бяха атакувани от участници в несъгласуваните протестни акции. Техните действия обаче са несъпоставими с проявите на жестокост при подобни случаи в държави от Европейския съюз и САЩ", заявил Лавров по повод проявите на насилие и арестите по време на протестите в защита на Навални. 

Говорител на Борел заяви, че той е научил за изгонването на дипломатите по време на разговорите с Лавров, предаде DW. Висшият дипломат на ЕС „категорично осъди това решение и отхвърли твърденията, че те са провеждали дейности, несъвместими със статута им на чуждестранни дипломати“. Говорителят на Борел изтъкна още, че „решението трябва да бъде преразгледано“.

Швеция отхвърли хода на Русия като „напълно неоснователен“, като изтъкна, че нейното външно министерство си запазва правото на „подходящ отговор“.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!