Русия гони шведски дипломати и затваря консулството в Санкт Петербург

OFFNews 25 май 2023 в 14:10 1149 0

Руското знаме

Снимка pixabay

Преди месец Швеция изгони петима руски дипломати

Русия обяви, че ще затвори консулството на Швеция в Санкт Петербург и собствената си мисия във втория по големина град в Швеция Гьотеборг и изгони петима шведски дипломати в отговор на решението на Стокхолм да изгони петима руснаци миналия месец, предаде "Ройтерс".

Стокхолм съобщи миналия месец, че е изгонил дипломатите заради опасения за шпионаж. Руското външно министерство нарече експулсирането "открито враждебна стъпка", съобщи в. "Дневник". 

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом изрази съжаление от новината за изгонените дипломати и каза, че тя е "допълнително потвърждение на негативното политическо развитие в Русия и международната изолация на страната".

"Русия избра да експулсира шведски дипломати, които са действали в рамките на Виенската конвенция и са извършвали обичайни дипломатически дейности в Русия. Ние също така дълбоко съжаляваме за руското съобщение за генералното консулство в Санкт Петербург", подчерта той.

В руското изявление се казва, че връзките между двете държави са "достигнали безпрецедентно ниско ниво".

Миналия месец Швеция експулсира петима руски дипломати за извършване на дейности, несъвместими с дипломатическия им статут. "Швеция се обади на посланика на Русия и го информира, че петима души, които работят в посолството, са били помолени да напуснат страната в резултат на дейности, които са несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения", заяви тогава външното министерство в Стокхолм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови