Русия гони дипломати от още 8 държави и поиска Лондон да съкрати мисията си

OFFNews 30 март 2018 в 16:53 6224 0

Снимка РИА Новости

Москва гони дипломати от още 8 държави. 

Русия трябва да напуснат четирима дипломати от Полша, по трима от Чехия и Литва, двама от Италия, двама от Холандия, по един от Латвия и Швеция, както и военния аташе от Естония Тоомас Педа. 

Дипломатите имат седмица да напуснат страната. 

Освен това руското външно министерство поиска Великобритания да съкрати мисията си, като британските дипломати и административни служители трябва да отговарят като брой на руската мисия на Острова. Лондон ще има един месец да направи това. 

Москва вече изгони 60 дипломати от САЩ, след като такава мярка беше приета от американска страна заради случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. 

В коментар за поисканото съкращаване на мисията на Лондон в Русия от британското външно министерство посочват пред РИА Новости: "Съжаляваме за това, но в светлината на досегашното поведение на Русия очаквахме отговор". 

По-рано руското външно министерство привика посланиците на всички държави, които изгониха руски дипломати заради случая "Скрипал". 

От ведомството обявиха, че на посланиците ще бъдат връчени ноти и ще им бъде предадено какви ще са ответните мерки на Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови