Русия глобява Гугъл с милиони долари

Глобата може да достигне до 17,1 милиарда рубли

OFFNews 19 октомври 2021 в 16:05 2229 1

Днес руските власти обявиха, че този месец ще наложат глоба на американския гигант "Гугъл" (Google) с до 20% от годишните му приходи в страната.

Според медийния регулатор Роскомнадзор компанията многократно не е изтривала съдържание, считано за незаконно в Русия.

От Роскомнадзор твърдят, че "Гугъл" не са платили 32,5 милиона рубли (около 458 100 долара) неустойки, наложени им досега в рамките на годината. Регулаторът настоява за глоба в размер между 5 и 20% от руския оборот на "Гугъл". 

По информация на руската компания за данни "SPARK" оборотът на "Гугъл" в Русия през миналата година е бил в размер на 85,5 милиарда рубли. Евентуална глоба между 5 и 20% би възлизала между 4,3 милиарда (60 591 224 долара) и 17,1 милиарда рубли (около 240 955 800 долара).

Засега това е най-големият опит на власттите в Москва "да опитомят" чуждестранна технологична компания. На този етап от "Гугъл" отказват да коментират ситуацията, отбелязва Ройтерс.

Русия засилва натиска върху чуждестранните технологични компании в стремежа си за по-голям контрол над интернет съдържанието в страната. През март скоростта за достъп до социалната мрежа "Туитър" беше значително намалена. Оттогава властите рутинно налагат глоби на други технологични гиганти за различни "нарушения" в онлайн съдържанието им. 

По-рано този месец от Роскомнадзор заявиха, че ще поискат съдът да наложи глоба и върху оборота на социалната мрежа "Фейсбук".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови