Русия е все по-близо до технически фалит

OFFNews 25 май 2022 в 11:29 8846 11

Москва, Кремъл

Снимка Getty Images

Москва, Кремъл

Русия се приближи до технически фалит, след като Министерството на финансите на САЩ позволи да изтече срокът на ключово освобождаване от санкции, от което се възползваха американски инвеститори, съобщава Bloomberg.

На американските банки и физически лица е забранено да приемат плащания по облигации от руското правителство от 00:01 ч. нюйоркско време в сряда, когато изтече лицензът, който позволяваше паричните потоци.

Миналата седмица министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че е вероятно е разумно нейното министерство да остави лиценза да изтече с уточнението, че той така или иначе е бил временен. Решението за продължаване на процедурата показва, че САЩ предпочитат да принудят Русия - подложена на множество наказателни санкции заради войната в Украйна - да обяви фалит, отколкото да позволят на страната да източи хазната си в полза на американските инвеститори.

Разрешаването на изтичането на срока на дерогацията "със сигурност повишава и без това високите шансове за фалит на Русия", каза Хасан Малик, старши държавен анализатор в Loomis Sayles & Co. в Бостън.

В петък Русия трябва да извърши плащания по външния си дълг в размер на около 100 млн. долара. С оглед изтичането на срока тя започна да превежда пари миналата седмица, за да изпревари ограниченията. Тогава властите заявих, че задълженията ù по дълга са изплатени. Но САЩ добавя още едно препятствие за получаване на плащанията по облигациите на чуждестранните инвеститори и все още не е ясно дали това ще бъде достатъчно, за да прехвърли Русия границата на фалита.

От една страна, притежателите на облигации извън САЩ все още могат да получат средствата. И тъй като повечето притежатели на руски облигации са в Европа, според ITI Capital - една от най-големите московски брокерски компании, няма да има достатъчно кредитори, които да обявят фалит. Прагът обикновено е притежателите на 25% от облигациите в обращение.

Ако се осуети някое плащане по дълга, Русия ще разполага с 30-дневен гратисен период, за да намери решение, както направи в началото на май, когато получи пари от инвеститорите в последния момент, след като първоначално плащанията бяха блокирани.

Като цяло Русия дължи около 1 млрд. долара за купонни плащания до края на 2022 г., но разполага с много пари в брой, благодарение на милиардите, които се вливат ежеседмично от продажбите на петрол, газ и други суровини.

Не всички плащания към американците са забранени след 25 май. Според лиценза, издаден от Министерството на финансите на 7 април, американските инвеститори имат срок до 30 юни да се освободят от руската финансова институция Alfa-Bank AO и до 1 юли да се освободят от диамантената компания Alrosa PJSC.

Рублата - която вече е на четиригодишен връх - не се промени особено от съобщението на Министерството на финансите. Тази година валутата е най-добре представящата се в световен мащаб, като е спечелила около 30% спрямо долара.

Следващите плащания, които Русия трябва да направи по външния си дълг, са с падеж на 23 юни. С 30-дневния гратисен период може да се окаже, че в края на юли има голяма вероятност Москва да изпадне в "дефолт". Aĸo дaдeнa дъpжaвa нe ycпee дa извъpши плaщaния в oпpeдeлeните cpoĸoвe или в съответната валута, тoвa ce paзглeждa ĸaтo нeизпълнeниe. Aĸo cpeдcтвaтa нe дocтигнaт дo цeлeвитe пoлyчaтeли не заради липса на пари или на желание за плaщaнe, а по други, технически причини, тoвa е технически фалит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2172

12

Johnny B Goode

25.05 2022 в 16:09

Може да не разбират кучетата и ококорените идиоти от финанси и други работи, но това не им пречи да са на всяко гърне мерудия.

-6142

11

Кокорчо

25.05 2022 в 15:46

По всеки един въпрос трябва да има референдум. Включително за еврото, НАТО и ЕС. Всички страни провеждат референдуми преди да приемат еврото.

1220

10

хr4

25.05 2022 в 15:26

Куче, аз от кога обяснявам, че референдум за еврото НЕ трябва да има, защото не всяко куче разбира от финанси(независимо колко голяма самочувствие има) ?

2750

8

alfakentavur

25.05 2022 в 14:31

Не. Питай Роскомнадзор и те ще ти кажат кое е "правилно".

2750

6

alfakentavur

25.05 2022 в 13:39

Просто е. Американците санкционират Новия СССР без да се консултират със Злотоку4е. Лоши американци! Следващия път теб ще те питат какво да правят.

2750

4

alfakentavur

25.05 2022 в 13:02

Има и друг вариант. Да се откажат от заплахата с ядрено оръжие, ако други държави се намесят във войната.
Идва НАТО, изчиства Украйна за 3 дни от рашистите и започват лека-полека да махат санкциите. И след като са платили полагащите се репарации де.

10596

3

AntiZ

25.05 2022 в 12:43

И лееекичко някои отказват да се бият. Разбираемо, доста орки натириха украинския чернозем.
https://t.me/UkrainaOnlline/29670