Русия е на път да се откаже от договора за забрана на ядрените опити

OFFNews 06 октомври 2023 в 11:40 1477 0

опити

Снимка Интернет

Въпросът влиза в Държавната дума.

На следващото си заседание Съветът на Държавната дума ще обсъди въпроса за оттегляне на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО). Това е в съответствие с националните интереси на Русия, обяви председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС и БТА.

Така Москва ще даде "огледален отговор" на позицията на САЩ, които все още не са ратифицирали договора, написа Володин в Телеграм.

Руският президент Владимир Путин вече спомена за възможност страната да поднови ядрените опити, отбелязва Ройтерс. Вчера Путин заяви, че руската ядрена доктрина не се нуждае от актуализиране, но че все още не е готов да каже дали Русия трябва да възобнови ядрените си опити.

Председателят на Думата отбеляза, че руският президент е повдигнал "важен въпрос, който засяга сигурността на Русия и нейните граждани" по време на речта си в дискусионния клуб "Валдай".

"Става дума за оттеглянето на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Ситуацията в света се е променила. Вашингтон и Брюксел разгърнаха война срещу нашата страна. Днешните предизвикателства изискват нови решения", каза Володин.

Той отбеляза значението за сигурността на Русия на успешното изпитание на ядрената ракета с глобален обсег "Буревестник" и завършването на работата по свръхтежката ракета "Сармат".

Според Ройтерс думите на Путин, последвани от тези на Володин, показват, че Русия е сигурна, че ще отмени ратификацията на договора, който предвижда пълна забрана на ядрените експлозии.

Русия, която наследи ядрените оръжия на Съветския съюз, разполага с най-големия запас от ядрени бойни глави в света, посочва агенцията. През петте десетилетия между 1945 г. и подписването през 1996 г. на ДВЗЯО са извършени повече от 2000 ядрени опита, от които 1032 са на Съединените щати, и 715 на Съветския съюз, показват данни на ООН.

След влизането в сила на ДВЗЯО ядрени опити са извършвани от Индия, Пакистан и Северна Корея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика