Русия е екзекутирала 77 цивилни украинци

OFFNews 27 юни 2023 в 14:31 1847 0

ООН

Снимка Pixabay

Организация на обединените нации

Според данни на ООН Русия е извършила 77 произволни екзекуции на задържани украински цивилни. Статистиката се съдържа в доклад, публикуван днес от Върховния комисариат за правата на човека, а борйката е от началото на руската инвазия в Украйна, предаде БТА.

Докладът беше представен днес в Женева. Той обхваща периода 24 февруари 2022- (началото на войната в Украйна)- 23 май 2023 г. В него са отчетени 864 случая на произволни задържания от руските въоръжени сили, силите на реда и органите за прилагане на наказанията, които са прилагали изключителна жестокост върху задържаните цивилни. 

Документирани са още над 900 произволни задържания на цивилни, сред които на деца и възрастни хора. В текста се уточнява, че голяма част от тези случаи са извършени от Руската федерация.

Регистрирани са и 75 случая на произволно задържане от украинските сили, основно на хора, заподозрени в нарушения, свързани с конфликта. 

"Значителен дял от тези случаи представляват също принудителните изчезвания, извършени основно от Украинската служба за сигурност", се посочва в доклада.

Повече от половината произволно задържани цивилни са били измъчвани или малтретирани от украинските сили за сигурност. Това е станало, докато хората са били разпитвани, в повечето случаи незабавно след ареста им. 

Изводите на Върховния комисариат се основават на 1136 разговора с жертви, свидетели и с други хора, на 274 посещения на обекти и 70 посещения на места за задържане.

Данните са събрани от предоставения свободен, но поверителен достъп до официалните места за задъжане под украински контрол, като само в един от случаите е имало изключение. За разлика от тях руските власти не са предоставили никакъв достъп въпреки исканията на върховния комисариат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!