Русия е доставила предсрочно първите ядрени глави на Беларус

OFFNews 16 юни 2023 в 20:28 1926 2

Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин

Русия е доставила първите ядрени бойни глави в Беларус, заяви руският президент Владимир Путин, предаде Франс прес, цитирана от БТА. С тази новина Путин конкретизира онова, което Москва бе обявила през март.

"Първите ядрени бойни глави бяха доставени на територията на Беларус. Това са само първите, до края на лятото, до края на годината, ние ще приключим напълно и изцяло тази работа", заяви Путин по време на икономическия форум в Санкт Петербург.

Путин припомни, че разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус е плод на споразумение, обявено през март заедно с беларуския президент Александър Лукашенко.

Тези първи доставки както изглежда са били ускорени, защото на 9 юни Путин бе казал, че разполагането на оръжията ще стане през юли. Тогава това изказване се оказа в противоречие с думите на Лукашенко, който пък заяви на 25 май, че първите ядрени оръжия вече са били доставени в страната му.

Тактическите ядрени оръжия могат да причинят огромни щети, но техният радиус на действие е по-ограничен от този на стратегическите ядрени оръжия.

В началото на април Русия каза, че е започнала да обучава беларуски военни за използването на тактически ядрени оръжия.

Освен това в миналото Путин заяви, че 10 самолета вече са оборудвани в Беларус за използването на такива оръжия и специален склад ще бъде изграден до 1 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

2

Козин Човков

17.06 2023 в 00:47

Доставила е бетонни копия на главите. Още не е ясно дали кypoeдовците имат поне едно работещо ядрено оръжив.

12407

1

Bad Horse

16.06 2023 в 22:27

Мустака го е страх, че укро-фашистко-империалистическите сили ще го нападнат. Смях. Собствените му поданици ще му видят сметката на следващия Майдан в Минск. И самолетите с тактическите ядрени оръжия ще си отлетят обратно. Те и без това няма да са под негов контрол.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика