Русия: Бомбардирахме британски военен кораб до Крим. Великобритания: Не е вярно.

OFFNews 23 юни 2021 в 14:57 7127 2

Снимка royalnavy.mod.uk

Руски Су-24М хвърли предупредително 4 бомби по британския ескадрен миноносец HMS Defender близо до кримския нос Фиолент в Черно море. За това съобщи руското министерство на отбраната. Британските им колеги отрекоха. По HMS Defender не са произведени предупредителни изстрели, съобщи пресслужбата на британското министерство на отбраната.

"Ескадреният миноносец беше предупреден за използването на оръжие в случай на нарушаване на държавната граница на Руската федерация. Тя не е отговорила на предупреждението", заявиха от руското министерство.

В 12:06 ч. и 12:08 ч. граничният патрулен кораб е произвел предупредителна стрелба. В 12:19 ч. самолетът Су-24М е извършил предупредителна бомбардировка (4 високоексплозивни осколочни бомби OFAB-250) по курса на разрушителя Defender, е версията на руското правителство.

"Корабът на Кралските военноморски сили извършва "невинен" преход през украински териториални води в съответствие с международното право. Смятаме, че руснаците са провеждали артилерийско учение в Черно море и са предупредили предварително морската общност за своята дейност. Никакви изстрели не са били насочени към HMS Defender и не признаваме твърдението, че на пътя му са били хвърлени бомби", се казва още съобщението на британското министерство. 

В 12:23 ч. ескадреният миноносец HMS Defender напуска водите, които Русия си присвои след незаконното анексиране на полуостров Крим, който беше част от Украйна. 

Според международното законодателство териториалните води са до 12 мили. От системите за проследяване на морски съдове се вижда, че ако корабът въобще е навлязал в руски води, това е било минимално.

Defender е един от двата кораба на НАТО, които влязоха в пристанището на Одеса на 18 юни.  Другият е фрегатата HNMLS Eversten F805 на холандските военноморски сили.

На борда на HMS Defender в Одеса министърът на отбранителните поръчки на Обединеното кралство Джереми Куин и украинският заместник-министър на отбраната Олександър Миронюк подписаха меморандум за проекти за морско партньорство между британския промишлен консорциум и украинските военноморски сили. Меморандумът предвижда съвместно проектиране и строителство на военни кораби в Украйна и Обединеното кралство, както и изграждането на две украински военноморски бази.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

24.06 2021 в 08:44

Ако се коментират подобни "геополитически игри", трябва да се предоставя коректна информация. Очевидно е, че това е дребна провокация на ЮК, организирана от името на САЩ. Точно по това време руснаците провеждат учение и бойни стрелби в Тихия океан, достигайки на около 60км от Хаваите. Русия просто прояви хладнокръвие, и прогони поредните неадекватни тъпаци, така и неразбрали, че вече не са империя. Вероятно ще видим и последващи мерки, като добавянето на ЮК в списъка на "недружествените страни", или дори "непризнаването суверенита" над Малвинските острови, и оспорване законноста на "присъствието" в Гуантанамо.