Русия блокира нова резолюция на ООН срещу Асад

OFFNews 12 април 2017 в 23:40 8218 3

Снимка Reuters

Русия наложи вето на предложената в Съвета за сигурност на ООН от Запада проекторезолюция, осъждаща последната химическа атака в Сирия, предават световните агенции. 

Документът, изготвен по инициатива на САЩ, Франция и Великобритания, призовава правителството на сирийския президент Башар Асад да допусне разследващи екипи до град Хан Шейхун, където при химическа атака на 4 април бяха убити близо 90 души, както и да предостави информация относно полетите на военната авиация.

Десет страни от Съвета за сигурност гласуваха в подкрепа на резолюцията, отхвърлена от Русия като постоянен член на 15-членния орган на ООН. Боливия също отхвърли предложението, а Китай, Етиопия и Казахстан се въздържаха от гласуване. 

Това е осмият случай, в който Москва използва правото си на вето в защита на режима на Башар Асад. По-рано днес заместник-външният министър Геннади Гатилов заяви пред Интерфакт, че последната резолюция е неприемлива в сегашния си вид и ще бъде отхвърлена.

Преди вота постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли предупреди Москва, че действията изолират страната от международната общност. 

"Към моите колеги от Русия - изолирате се от международната общност всеки път, когато някои от самолетите на Асад пусне още една варелна бомба върху цивилни и всеки път, когато Асад се опита да убие от глад още една общност", каза Хейли, цитирана от Ройтерс. 

Това е поредният призив към Русия да преустанови подкрепата си за сирийското правителство. От Кремъл определят исканията като абсурдни и недалновидни. 

Москва продължава да защитава правителството на Башар Асад, отхвърляйки твърденията, че сирийската армия стои зад последната химическа атака. По време на заседанието на Съвета за сигурност британският представител Матю Ройкрофт заяви, че учени са анализирали проби от Хан Шейхун и са потвърдили употребата на зарин. По думите му режимът на Асад е виновен за атаката. 

"Изумен съм от заключението. Никой още не е посетил мястото на престъплението. Как знаете това?", отвърна руският заместник-постоянен представител Владимир Сафронков, цитиран от Ройтерс.

Блокирането  на резолюцията е поредната стъпка, противопоставяща западните сили и Русия по въпроса за Сирия, довел и до обтягане на отношенията със Съединените щати. 

При визитата с Москва по-рано днес държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който се срещна с руския си колега Сергей Лавров и президента Владимир Путин, заяви, че отношенията между Вашингтон и Москва са в достигнали ниска точка по отношение на доверието.

"Двете водещи ядрени сили не могат да имат такива отношения", коментира Тилърсън, цитиран от "Ню Йорк Таймс".  






Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

13.04 2017 в 10:20

Кой го бръсне за нещо този фантом Тилърсън. Даже не го викат на заседанията на Тръмп. Неговата роля, както и на ООН в случая, е post hoc да оправдава действията на САЩ.
 
X

Подкастът на OFFNews