Русия атакува в Донбас, ракети удариха и Одеса

OFFNews 16 юли 2022 в 13:00 3935 3

Удар от ракета в Одеса

Снимка Щаб на украинската армия

Удар от ракета в Одеса

Сутринта на 16 юли ракети удариха Одеса. Използвани са ракети Х-101 изстреляни от самолети на стратегическата авиация Ту-95. Поразен е празен склад и според руските власти няма жертви. Русия е възобновила военните си операции и в Донбас, обяви днес украинската армия. На този фон руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира войските в Украйна.

Вчера вечерта имаше ракетна атака и срещу Днипро (Днепър). Ракетите удрят промишлен завод и улица в близост до него. В резултат на това трима души са убити, а други 16 са ранен. Украинската армия е свалила четири от шест изстреляни от руските сили ракети. 

На 14 юли Русия удари намиращият се дълбоко в тила град Виница с крилати ракети "Калибр", изстреляни от Черно море. Убити са поне 24 души, включително три деца.

През изминалото денонощие 17 души са били ранени в резултат на обстрел от страна на окупационните сили в Николаевска област.

Удари тази нощ е имало в жилищни райони в Славянск. В Краматорск е започнала принудителна евакуация на хора. 

Целта на ракетните удари на окупаторите по тилните райони на Украйна е да се посее паника сред населението и да се създаде вътрешно напрежение в страната, съобщи ръководителят на Съвместния координационен център на отбранителните сили на Южна Украйна Наталия Хуменюк.

"Основната цел на подобни удари, виждаме го и в Николаевска област, е да се посее паника, психологически натиск върху тези региони, които се смятат за дълбоко задгранични, вътрешно напрежение в страната, за да не се разбере, че фронтовата линия се движи и върви към връщане на окупаторите в страната им и прочистване на нашите територии. Това е ход, с който искат да си осигурят въображаеми победи. Освен това главната цел е унищожаването на всичко, което е украинско", каза тя.

"След като се прегрупираха", руските военни части засилиха атаките си в Източна Украйна, каза генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от ДПА.

Той посочи във всекидневната си сводка, че е възобновен щурмът на топлоелектрическата централа в град Углегорск в Бахмутски район, Донецка област и "боевете продължават".

Институтът за изследване на войната също констатира край на относителното затишие, настъпило, след като Русия превзе градовете близнаци Северодонецк и Лисичанск в източната Луганска област, отбелязва ДПА. За момента сраженията все още са от малък мащаб, каза базираният във Вашингтон мозъчен тръст. Той обаче прогнозира, че "ако оперативната пауза наистина е приключила, руснаците вероятно ще продължат и увеличат атаките от този тип през следващите 72 часа".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира тази сутрин войските, участващи в "специалната военна операция" в Украйна, предаде ТАСС.

Шойгу поръча на армията да засили действията с цел украинските въоръжени сили да бъдат лишени от възможността да нанасят масирани ракетни удари по градове в Донбас и други региони. Той също така награди отличили се руски висши военни.

Това е втората инспекция, която руският министър на отбраната прави на войските, участващи в "специалната военна операция" в съседната страна. Първата бе на 26 юни, припомня ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

17.07 2022 в 04:07

Научи се да пишеш на български, неграмотник.

-5531

3

Ран Босилек

17.07 2022 в 00:05

Скрии се бе трол

2073

2

Johnny B Goode

16.07 2022 в 16:24

Урод нещастен, вземай си копейките от Митрофанова и после - чемодан, вокзал и бегом при братушките си.