Русия: Американските дронове камикадзе Switchblade вече са в Донбас

OFFNews Последна промяна на 15 април 2022 в 19:21 8619 1

Американските дронове камикадзе Switchblade вече са в Донбас, съобщават руски специализирани издания за отбрана. Според техните коментари САЩ вече са въоръжили властите в Киев за голямата битка за Донбас.

Потвърждение от страна на Украйна все още няма.

Преди няколко дни САЩ обявиха, че ще подкрепят съпротивата на Украйна срещу руския нашественик с доставка на стотици такива машини. Те са част от доставка, в която влизат и хиляди системи "Стингър" и "Джавелин".

Днес Вашингтон обяви и допълнителни количества Switchblade в допълнение към поредна военна помощ на стойност 800 милиона долара, в която влизат и 11 бойни хеликоптера Ми-17.

Дроновете камикадзе са разработени за специалните сили на САЩ в Афганистан и лекият им вариант представлява малки, ръчно преносими безпилотни летателни апарати с тегло под 3 кг, включително установката за изстрелване.

Switchblade 300 се побира в раница и се изстрелва от установка, подобна на минохвъргачка. Веднага след изстрелването те разгъват двойка крила и задвижващо витло, които позволяват на интелигентния боеприпас да лети до зададената цел и да я порази чрез своята бойна глава. Целта за поразяване може да бъде зададена като GPS координати, но дронът може да бъде воден и дистанционно, посредством вградената в главата му видеокамера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови