Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Румънците успяха да договорят правителство, съставено от леви и десни

Северната ни съседка ще има премиери на ротационен принцип

OFFNews 22 ноември 2021 в 20:14 2116 0

Румънската дясноцентристка Национално-либерална партия и Социалдемократическата партия сформираха коалиция, а президентът Клаус Йоханис номинира генерал Николае Чука за премиер на страната.

В момента 54-годишният Чука е служебен министър на отбраната. Той е участвал във военни мисии, водени от САЩ, в Ирак и Афганистан.

Съгласно конституцията на Румъния кандидатът за поста министър-председател трябва да поиска вот на доверие в парламента в срок от 10 дни след номинацията. Парламентът трябва да гласува програмата и състава на новото правителство. Очаква се това да стане на 25 ноември, четвъртък.

Николае Чука бе номиниран за министър-председател и на 21 октомври. Той обаче върна мандата, след като правителството на малцинството, което подготвяше тогава, съставено от либералите и партията на етническите унгарци, не получи подкрепата на парламента.

Лидерът на Национално-либералната партия Флорин Къцу заяви днес след консултациите, че коалицията със Социалдемократическата партия е компромис с условия, предаде БТА, позовавайки се на Аджерпрес.

"Минаха два месеца, в които не бе намерено мнозинство, бяха опитани много формули и стигнахме до този компромис", заяви Флорин Къцу. По думите му финансовата стабилност и интересите на румънците няма никога да бъдат поставени под съмнение.

В новото правителство НЛП ще има осем министри: на правосъдието; вътрешните работи; външните работи; инвестициите и европейските проекти; енергетиката; образованието; изследванията, иновациите и дигитализацията; малките и средните предприятия и туризма.

Социалдемократическата партия (СДП) ще има девет министри и поста генерален секретар на правителството, който е с ранг на министър. Социалдемократите ще бъдат начело на министерствата на: финансите; националната отбрана; икономиката; транспорта и инфраструктурата; земеделието и развитието на селските райони; здравеопазването; труда и социалната защита; културата; младежта и семейството.

Демократичният съюз на унгарците в Румъния запазва в новия кабинет трите министерства, които ръководеше досега, а именно: министерството на развитието, обществените работи и администрацията; на околната среда, водите и горите; на спорта.

Лидерът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор заяви, че трите партии са се договорили за ротация на поста министър-председател, като първо в продължение на година и половина на този пост ще бъде Николае Чука, а след това - премиер от СДП. Келемен Хунор каза, че неговата партия подкрепя този вариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews