Румънският президент се включва в надпреварата за генерален секретар на НАТО

OFFNews 12 март 2024 в 20:42 1133 2

Клаус Йоханис

Снимка Getty Images

Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис обяви днес, че ще се включи в надпреварата за поста генерален секретар на НАТО.

В момента Румъния е уважаван член на НАТО и ЕС - чрез нашата външна политика и политика по сигурността. Мисля, че сега е моментът Румъния да се ангажира с по-голяма отговорност в ръководните структури на НАТО, каза държавният глава, цитиран от БТА.

По думите му "Русия е тежка и дългосрочна заплаха за Европа, а подсилването на източния фланг ще остане приоритет в дългосрочен план".

Йоханис напомни, че Румъния е поела от самото начало ангажимента да отделя по 2 процента от БВП за отбрана, а сега вече отделя по 2,5 процента от БВП.

Президентът заяви също, че Румъния подкрепя безусловно Украйна и че "имаме сложно съседство с Русия и сме се подготвили солидно, за да обезпечим пълната сигурност на гражданите".

Към поста генерален секретар на НАТО, заеман в момента от норвежеца Йенс Столтенберг, се стреми и нидерландският премиер Марк Рюте, който е подкрепен от редица страни членки, включително САЩ, Великобритания, Германия и Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

13.03 2024 в 09:53

1215,

Точно това мислех да напиша и аз. Интересно дали доброто западно възпитание би попречило на делегатите да се разсмеят искрено.

625

1

1215

12.03 2024 в 20:58

Сега си представете рундьо в тази роля.
 
X

Да помогнем на украинските деца!