Румънски учени създадоха изкуствена кръв

Вероника Шербанова 31 октомври 2013 в 15:47 2670 7

Лаборатория. Снимка: БГНЕС
Лаборатория. Снимка: БГНЕС

Румънски учени от университета Бабеш-Боляй в Клуж-Напока създадоха изкуствена кръв, която след време би могла да се използва при хора без странични ефекти, съобщи БГНЕС.

Създадената от учените кръв съдържа вода, соли и протеина хемеритрин, извличан от морски червеи.

Румънските учени обясниха, че се надяват откритието им да помогне за преодоляване на проблема с недостига на кръв и да намали инфекциите, предавани чрез даряването на кръв.

Изобретението на учените надгражда проучване на учени от университетите в Бристол и Единбург, които преди няколко години успаха да създадат милиони червени кръвни клетки от стволови клетки.

Откритието ни може да доведе до създаването на „мигновена кръв“, която ще може да се транспортира и да може да се превръща в изкуствена кръв с добавяне на вода, посочи д-р Раду Силаги-Думитреску.

Предишните опити се проваляха, тъй като получената течност не можеше да издържи на химическия и механичния натиск върху нея, коментира д-р Силаги-Думитреску.

До момента изкуствената кръв е прилагана върху лабораторни мишки. При опитите не са отчетени никакви вредни странични ефекти.

Надяваме се до няколко години да направим изследвания и върху хора, коментират учените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови