Румънски изтребители F-16 прехванаха два руски Су-27, летящи до границите на НАТО

OFFNews 08 април 2023 в 15:37 7115 6

Снимка ВВС на Румъния

След извършване на маневрата за прехващане и идентификация по професионален начин, самолетите на НАТО безопасно ескортираха руския самолет и се върнаха във военновъздушната база Шяуляй

Румънски пилоти, базирани в Прибалтика прехванаха два руски изтребителя Су-27, чиято траектория на полета е била насочена към границите с НАТО, съобщиха от ВВС на Румъния.

Според въздушното командване на НАТО това е била първата натовска бойна тревога за румънските пилоти на F-16 „Carpathian Vipers“ (Карпатски усойнци). 

Румънските екипажи започнаха да дават дежурства в рамките на засилената мисия за въздушно патрулиране над Балтийско море преди седмица. На 7 април хормация от два неидентифицирани самолета е била засечена да прелита над международни води в зоната на отговорност на НАТО. Пилотите не са се идентифицирали и не са били в контакт с цивилните агенции за контрол на въздушното движение. В съответствие със стандартните процедури на Алианса, румънските F-16 бяха вдигнати в небето и впоследствие пилотите им идентифицираха два руски самолета Suhoi Su-27 Flanker.

"След извършване на маневрата за прехващане и идентификация по професионален начин, самолетите на НАТО безопасно ескортираха руския самолет и се върнаха във военновъздушната база Шяуляй", коментираха от въздушното командване на североатлантическия пакт.

 „Успешното завършване на първата задача за борба в рамките на засилената мисия Air Policing в балтийските държави потвърждава високото ниво на готовност на отряда „Carpathian Vipers“ за защита на небето и способността на румънските ВВС да разположат и използват нашите F- 16 самолета в мисии на НАТО“, каза командирът на отряда F-16 полковник Космин Влад.

Заедно с португалски отряд F-16, румънските военновъздушни сили извършват самолетни полети Air Policing, осигурявайки небето на НАТО над Естония, Латвия и Литва в рамките на колективната мисия Baltic Air Policing. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

6

ob1

08.04 2023 в 20:44

Що оркските пилоти не са пробвали яките маньоври със заливане с гориво? Май тук някой е можел да ги посрита и само са напълнили гащите.

1000

5

PaulPierce

08.04 2023 в 20:24

Румънците явно имат читави американски самолети, с които да охраняват собственото си пространство и да помагат на съюзниците, а тук другаря Радев си кътка 100-годишните МИГове, за да има за какво другарите му польотчици да взимат заплати

345

4

Джендо Джедев

08.04 2023 в 19:19

Рашняците пробват. Ако мине. Е, не минава. Ама те продължават... :D Най-добре е да си пазят моторесурса на тенекетата, че нови нема, бате! Квото са събрали - с това ще си останат. :D

2550

3

alfakentavur

08.04 2023 в 19:15

Не се притеснявай. Скоро ще са по един, защото постепенно ги свалят в Украйна, а не могат да произвеждат нови. Тъй като санкциите не работят.

1005

2

NikiTooth

08.04 2023 в 18:51

Ооооо НЕЕЕЕЕ..... Помощ!!! Два Руски изтребителя... Един да беше, по щях да го понеса... но два... не.. не мога

4738

1

Того

08.04 2023 в 17:02

Румънските пилоти дават дежурства във въздуха вече, заедно с партньорите ни в НАТО, а поради продажността и преклонението пред Руzия, на нашето военно и държавно управление, нашите пилоти ще дават дежурства с трутинетки.
 
X

Подкастът на OFFNews