Румъния спира полетите на изтребителите МиГ 21, ще ускори покупката на F-16

OFFNews 15 април 2022 в 15:21 1376 0

Румъния спира от днес полетите на останалите ѝ военни изтребители МиГ 21 Лансър поради "значително високия процент на произшествия" и ще ускори планираната покупка на употребявани изтребители F-16 от Норвегия, предаде агенция Ройтерс, като се позова на министерството на отбраната.

Този ход не е свързан с нахлуването на Русия в Украйна, която има обща 650-километрова граница с Румъния, посочва агенцията.

Военното министерство съобщи, че Румъния ще продължи да лети с малкия си флот от изтребители F-16, придобити от Португалия. Съюзнически държави също така са изпратили изтребители в Румъния за мисии по засилена въздушна полиция в рамките на усилията на НАТО за подсилване на Източния фланг, особено след нахлуването на Русия в Украйна, напомня Ройтерс.

Румъния закупи първите си изтребители F-16 от Португалия през 2016 г. като работи за постепенно премахване на своите МиГ-ове от комунистическо време. Министерството на отбраната обяви, че ще ускори процеса на закупуване на допълнителни 32 самолета F-16 от Норвегия, което ще осигури на страната две допълнителни въздушни ескадрили, съобщава БТА.

Наличните ресурси на самолетите от трите ескадрили гарантират експлоатация от минимум 10 години и ще формират преходен въздушен потенциал за изтребители от пето поколение F-35, посочи министерството.

Последният инцидент с МиГ 21 стана в началото на март, когато патрулиращ самолет се разби и пилотът загина. Седем войници, които бяха изпратени на издирвателно-спасителна мисия с хеликоптер, също загинаха при отделна катастрофа.

Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., планира да повиши догодина разходите си за отбрана на 2,5 процента от брутния вътрешен продукт от сегашните два процента.

В момента в Румъния са разположени над 3000 военнослужещи на НАТО. На територията на страната ще има и постоянна бойна група на Алианса.

Над 714 000 украински бежанци са преминали границата с Румъния, откакто Русия започна така наречената "специална военна операция" в Украйна на 24 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!