Румъния ще има премиери на ротационен принцип

OFFNews 17 ноември 2021 в 10:13 2149 0

Флорин Къцу

Ръководството на румънската Национално-либерална партия (НЛП) одобри на заседание снощи ротация на премиерите в бъдещото правителство със Социалдемократическата партия (СДП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), съобщава Аджепрес, цитирана от БТА.

Условието на либералите обаче е първият премиер да бъде излъчен от НЛП.

"Гласувано беше решението да имаме система на редуване на премиера, като първият да бъде от страна на НЛП. Това е решението", заяви лидерът на партията Флорин Къцу след заседанието.

Къцу добави, че преговорният мандат не се е променил и той остава предложението за премиер от страна на НЛП.

"Ще видим след това дали трябва да вземем друго решение (...) Ако СДП се противопостави, ще видим тогава (...) НЛП не е поставила никакви условия на СДП", посочи лидерът на либералите.

На въпрос дали министърът на отбраната Николае Чука остава вариант за премиер, Къцу каза: "Не е обсъждано друго има тази вечер".

Къцу отбеляза, че НЛП, СДП и ДСУР трябва да отидат на консултациите с президента Клаус Йоханис с едно единствено предложение за премиер. "Сигурен съм, че ще договорим предложение за премиер и ще имаме правителство", добави той.

Преди това социалдемократите също обявиха, че приемат предложението за ротационен премиер, съобщи лидерът на партията Марчел Чолаку.

"В момента в СДП има такова решение, че може да се върви с ротация. Очакваме и от НЛП решение в този смисъл. И след това ще влезем в преговори и ще решим. Мисля все пак, че парламентарната тежест има най-голямо значение в едни преговори", заяви Чолаку, чиято партия е най-голямата в парламента.
Същевременно лидерът на ДСУР Келемен Хунор предупреди, че липсата на компромис по отношение на името на премиера може да блокира преговорите, съобщава сайтът Зиаре. Той каза, че неговата партия е съгласна ротационни премиери да бъде Флорин Къцу и Марчел Чолаку.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!