Румъния може да отмени парламентарните и местните избори

OFFNews 28 април 2020 в 20:19 2051 0

Румънският президент Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че е рано да се каже дали Румъния ще може да произведе парламентарните избори по план.

Йоханис каза, че иска местните избори да бъдат произведени през есента и парламентарните - в края на ноември или началото на декември, но допълни, че ако те не могат да бъдат организирани при безопасни условия, то трябва да бъдат отложени.

Румънският президент даде пресконференция в присъствието на журналисти за първи път от началото на епидемията от новия коронавирус, която е отнела до момента живота на 663 румънци. Броят на заразените към днешната дата е 11 616.

Йоханис отбеляза, че Румъния е в извънредно положение от месец и половина, през които властите, лекарите и гражданите са постигнали важни резултати. "Румънското общество показа зрялост", посочи президентът.
Той каза, че след 15 май, когато изтича срокът на извънредното положение, ще бъдат въведени известни облекчения, но предупреди, че това не означава връщане към нормалния живот отпреди епидемията.

"В действителност експертите ни казват, че не знаем кога ще се върнем към нормален живот - такъв, какъвто го познаваме преди пандемията. Ще останат в сила много ограничения", каза президентът и даде пример със събирането на максимум трима души на едно място, затворените ресторанти и молове, забраната за излизане от населеното място без основателна причина.

Президентът каза, че ограничителните мерки ще бъдат смекчавани постепенно - от 15 май, от 1 юни, от 15 юни, при съобразяване със статистиката и броя на случаите на заразяване.
Йоханис напомни също, че носенето на предпазни маски на лицето ще бъде задължително на затворени обществени пространства и в обществения транспорт.

Румънският президент отбеляза, че страната има достъп до 1,5 милиарда евро от европейски фондове, които ще бъдат използвани за здравната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови