Ротационният румънски премиер подаде оставка

OFFNews 12 юни 2023 в 17:15 2312 0

Николае Чука

Снимка gov.ro

Николае Чука

Ротационният румънски премиер Николае Чука днес подаде оставка. Чука е лидер на Национално либералната партия, която през ноември 2021 г. сключи споразумение със Социалдемократическата партия за общо управление и ротация на премиерския пост.

Съгласно споразумението председателят на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку ще поеме поста на министър-председател. Това трябваше да се случи на 26 май, но ротацията беше забавена заради започналата на 22 май стачка на румънските учители.

С края на стачката днес дойде моментът да прекратя мандата си като министър-председател и да се осъществи процедурата за ротация на правителството, заяви Николае Чука, цитиран от БТА.

Учителите в Румъния прекратиха общата си стачка, след като правителството обеща увеличение с 50% на заплатите от 1 януари 2024 г., както и основната заплата на начинаещия преподавател да се определя на ниво средна брутна заплата в икономиката.

Новият кабинет на Марчел Чолаку трябва да встъпи в длъжност в четвъртък. До тогава президентът Клаус Йоханис ще назначи настоящия министър на правосъдието Каталин Предою за временен министър-председател.

Правителството на Чолаку ще има по-малко министерства, след като туризмът се премести в Министерството на икономиката, а спортът - в Министерството на семейството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки