„Роснефт“ и „Ексън мобил“ откриха нефт в Арктика

OFFNews 27 септември 2014 в 17:23 6152 10

Снимка ИТАР-ТАСС

Руската компания „Роснефт“ и американската корпорация „Ексън мобил“ откриха нефтено находище в Арктика, съобщи Reuters.

Според „Роснефт“ находището е от повече от 100 млн. тона нефт.

Разработването на находището обаче най-вероятно ще е затруднено, тъй като големите международни компании ще трябва да ограничат дейността си в Русия заради санкциите срещу Москва.

„Роснефт“ и нейният директор Игор Сечин бяха включени в списъка със санкции на ЕС и САЩ срещу Русия. С последните санкции беше ограничен достъпът на руските компании до западни технологии, а западните фирми нямат право да сътрудничат за проучванията в Арктика.

„Роснефт“ иска да кръсти нефтеното находище „Победа“, обясни директорът Игор Сечин. Все още не е ясно дали от кладенеца ще могат да се добиват търговски количества петрол.

Според Сечин откритите залежи са сравними с тези в Саудитска Арабия. Ще се наложи обаче да бъдат направени анализи, за да се направят категорични изводи.

„Добит беше първият нефт. Той е учудващ пример за лек нефт, който въз основа на резултатите от извършения анализ е сравним със сибирския лек нефт, подчерта Сечин.

„Роснефт“ и „Ексън мобил“ подписаха споразумение за разработване на залежите в района през 2011 г., като споразумението е на стойност 3,2 млрд. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews