Роскомнадзор блокира най-големия портал за шах ''за екстремизъм''

Русия спря достъпа до WikiArt с 250 хиляди картини от цял свят

OFFNews 29 април 2022 в 11:40 4848 5

Снимка Chess.com

Русия блокира достъпа на своя територия до световната онлайн енциклопедия Wikiart, която представя в своите ресурси над 250 хиляди картини в цял свят, съобщи Интерфакс. Мярката е наложена от Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации (Роскомнадзор) по искане на Генералната прокуратура.

Блокирането на Wikiart е на основание чл. 15.3 от Закона за информацията, информационните технологии и защитата на информация. Текстът регламентира забрана на призивите за масови безредици, осъществяване на екстремистка дейност или участие в масови (публични) мероприятия в нарушение на установения ред и разпространяване на недостоверна обществено значима информация. От прокуратурата е имало две искания за вкарване на Wikiart – от 25 и 26 април.

Забранената енциклопедия е, по думите на създателите и, „дом за изобразителното изкуство от цял свят“. Целта на ресурса е да направи световното изкуство достъпно за всички. Порталът съдържа 250 хиляди картини на 3 хиляди художници от цял свят, а текстовото му съдържание е достъпно на 8 езика. На 26 април т. г. московски съд глоби собственика на руската Wikipedia (Википедия) Wikimedia Foundation с 3 милиона рубли за това, че не е премахнал статии за войната в Украйна, в това число за събитията в Буча и разрушаването на болницата в Мариупол.

Миналата събота Роскомнадзор блокира изненадващо още един „цивилен“ ресурс – най-посещавания световен портал за шахмат Chess.com, който се хоства в САЩ. Искането срещу също е от Генералната прокуратура на Русия и е постъпило на 23 април с мотиви както при Wikiart. Порталът е бил забранен заради две статии, в които се осъжда провеждането на т. н. военна операция на Русия в Украйна. Първата статия е „За войната в Украйна“ и в нея се говори за руската политика и мерките, предприемани във връзка с войната. Във втората – „Украинските шахматисти по време на войната“ шахматисти разказват за това какво се случва с тях във военно време.

След налагането на забраната в понеделник порталът излезе с позиция: Продължаваме категорично да осъждаме руската инвазия и агресивната война срещу Украйна и ще продължим да публикуваме материали, които казват истината за войната. Въпреки ограниченията, наложени от Роскомнадзор, ние все така приветстваме руските потребители на Chess.com да играят в нашия сайт.

Chess.com е сайт за онлайн игра на шах, има форум и е социална мрежа на тема шах. Порталът е собственост на едноименната компания. По последни данни има над 28 милиона регистрирани потребители от цял свят. От началото на войната в Украйна Роскомнадзор с писани под индиго мотиви спря достъпа на руските потребители до Facebook, Twitter, Instagram, Google News, BBC News, NPR, Аmnesty International и стотици други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

6

Име на профила

29.04 2022 в 14:56

Според мен блокирането на РТ, РИА и сие в Европа е контрапродуктивно, защото освен, че е морално грешно - чисто практически даде амуниция на про-руски коментатори.

Какво се постигна за предотвратяване на дезионформация? Нищо, защото хората четат всякакви индокриниращи блогове, псевдоновинарски сайтове, и преки или преносни споделяния от тях в места като фейсбук. С други думи, дори и без езиковата бариера обикновеният гражданин така или иначе не ги чете директно и няма как да се дезинформира от тях.

От друга страна рашистите сега могат да казват - "да, ние блокираме пропаганда, също като тях!". Според мен се се постига обратния на желаното ефект.

2550

5

alfakentavur

29.04 2022 в 14:30

Глупости. В Новия СССР има много повече блокирани сайтове, както и спрени независими медии, както и закон който заплашва с до 15 години затвор за споменаване на думата "война". Да не говорим за убитите журналисти.
И освен това - важно е и какво се блокира. Да бъдат блокирани лъжите на Кремъл не влияе на свободата на словото. Даже помага.

-7090

4

бай Пешо от Перник

29.04 2022 в 14:01

Май в ЕС има повече блокирани руски сайтове, отколкото в Русия европейски. Там се нарича екстремизъм, тук борба с пропагандата, но е едно и също.

75

2

230 млрд баксов

29.04 2022 в 12:05

Путлер успя да ги докара до Северна Корея.
Голям стратег. Перфектно се ориентира в игровата схема на геополитическия шахмат.

2550

1

alfakentavur

29.04 2022 в 11:59

Искам копейкините тролчета, които се оплакват от цензура и липса на демокрация, когато им трият глупостите и пропагандата, да се изкажат и тук. И пак да кажат, че в Путлеристан има по-голяма свобода отколкото в ЕС :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!