Рокади в Румъния: трима министри си отиват

OFFNews 13 октомври 2017 в 08:20 2102 1

Снимка www.agerpres.ro

Севил Шайдех

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) одобри преструктурирането на правителството, предложено от премиера Михай Тудосе, предаде Ройтерс.

Трима министри си отиват - вицепремиерът и министър на регионалното развитие Севил Шайдех, делегираният министър за еврофондовете Рована Плумб и министърът на транспорта Александру-Ръзван Кук.

Високопоставени членове на партията ще се съберат отново днес, за да решат кой да заеме освободените постове, посочи лидерът на СДП Ливиу Драгня след шестчасово заседание на партийното ръководство.

Премиерът Тудосе прие оставката на Шайдех и Плумб късно във вторник, след шестчасово заседание на Социалдемократическата партия. Двамата са заподозрени в незаконно прехвърляне на земи по Дунава в полза на частна компания с помощта на местен общински съвет. Те отричат обвиненията. Въпреки това самият премиер призна, че твърденията за корупция, свързани с двамата министри са създали проблеми на правителството в отношенията му с Европейската комисия.

Кук също се оттегля, а името на неговия наследник трябва да стане ясно днес.

"Трансперънси интернешънъл" нарежда Румъния сред най-корумпираните държави и затова правосъдната ѝ система е обект на специален мониторинг от Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

13.10 2017 в 10:16

Е как Румъния ще е сред най-корумпираните държави?! Нали са ни за пример, наша пътеводна светлина за реформи в съдебната система?