Ройтерс: След 3 месеца мълчание Меркел осъди войната в Украйна

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2022 в 10:59 1804 1

Ангела Меркел

Снимка АП/БТА

Ангела Меркел

Бившият германски канцлер Ангела Меркел осъди войната в Украйна, като я нарече "варварска", съобщи Ройтерс под заглавие "След критики Меркел демонстрира солидарност с Украйна". Агенцията отбелязва, че в трите месеца от началото на инвазията Ангела Меркел е запазила мълчание, предизвиквайки критики към собствената си политика спрямо Москва и наследството от нея.

По време на събитие в сряда, на което е присъствала, тя е заявила, че няма да дава съвети отстрани, но подкрепя усилията на правителството на германия да "намери край на тази варварска война", е разказал пред Ройтерс участник в събитието.

"Солидарността ми е за Украйна", е заявила Меркел.

Бившият канцлер си навлече критики от Съединените щати и други страни заради подкрепата си за планирания газопровод "Северен поток 2", предназначен да доставя руски газ директно в Германия. Наследникът й Олаф Шолц отложи проекта след избухването на войната.

Въпреки че Меркел, която е консерватор, направи кратко изявление малко след нахлуването на Русия през февруари, в което заяви, че няма оправдание за грубото нарушение на международното право, мълчанието ѝ оттогава повдигна въпроси, добавя Ройтерс.

Актьорът Улрих Матес, приятел на Меркел, я защити, като заяви пред списание Stern тази седмица, че войната я тревожи, но тя не иска да се замесва. "Подозирам, че тя не иска да бъде нещо като вторичен канцлер", е цитиран той.

Някои други германски политици, включително бившият й външен министър Зигмар Габриел, признаха, че политиката на помирение с Русия може би е била твърде оптимистична.

Изправен пред критики, че Германия прави твърде малко, за да помогне на Украйна, Шолц заяви сряда, че Германия ще достави на Украйна системата за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови