Роднини и поддръжници почетоха паметта на Навални на 40-ия ден от смъртта му

OFFNews 26 март 2024 в 18:40 1127 0

Поклонение в памет на Навални

Снимка БТА

Поклонение в памет на Навални

Семейството и поддръжниците на Алексей Навални почетоха паметта на бившия противник номер едно на Владимир Путин 40 дни след смъртта му в затвора, предаде Франс прес.

Според православните канони душата на починалия трябва да бъде пречистена през този период след смъртта. На 40-тия ден от смъртта се отслужва специален помен, тъй като се смята, че след този ден душата на покойния се премества в отвъдното.

Десетки привърженици поднесоха тази сутрин цветя и отдадоха почит на гроба на опозиционера, починал в затвора на 16 февруари т.г. при неизяснени обстоятелства, отбелязва АФП. На церемонията присъстваше майката на Алексей Навални, Людмила, придружена от Ала Абросимова, майка на вдовицата на починалия, Юлия Навална.

Бащата на опозиционния лидер – Анатолий, също присъстваше.

Около големия дървен кръст на гроба беше отрупано с цветя и венци.

"Днес се навършват 40 дни от убийството на Алекс", написа Юлия Навална в "Екс", като благодари на "всички, които помнят".

Руските власти твърдят, че Навални е починал от естествена смърт, докато близките му смятат, че опозиционерът, който вече беше преживял отравяне и беше отслабнал от тежките условия, при които беше държан, е бил убит.

Юлия Навална живее в изгнание, "поемайки щафетата" от съпруга си. Тя не може да пътува до Русия, където рискува да бъде арестувана, отбелязва АФП, като добавя, че Кремъл провежда безмилостна разправа с всички свои противници, като вече не търпи никаква критика, особено след началото на нашествието в Украйна през февруари 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!