Родителите на момчето, убило съученици в Сърбия, застават пред съда

OFFNews 29 януари 2024 в 10:18 975 0

Стрелба в Сърбия

Снимка GettyImages

Родителите на тийнейджъра, заподозрян за стрелбата в училище в Белград на 3 май миналата година, ще бъдат изправени пред съда. Според прокурорите бащата е обучавал сина си да използва огнестрелно оръжие, а майката му е обвинена в незаконно притежание на боеприпаси. Прокурорите повдигнаха обвинения и на ръководителя на сръбски клуб по стрелба и на инструктор за даване на неверни показания.

При стрелбата загинаха десет души, сред които девет съученици на обвинения младеж. Ден по късно възникна и втора стрелба. Тогава се проведоха големи демонстрации срещу правителството. Те се обединиха в опозиционна коалиция, която участва в последните избори.

През октомври Висшата прокуратура в Белград повдигна обвинение на бащата на заподозрения стрелец за "сериозно деяние срещу общата безопасност".

Прокурорите обвиняват бащата в това, че е обучавал сина си да използва огнестрелно оръжие и в това, че не е обезопасил правилно оръжията и боеприпасите, като е позволил на заподозрения да скрие в раницата си пистолет и 92 патрона, които по-късно е използвал по време на стрелбата. Майката на момчето е обвинена в незаконно притежание на боеприпаси.

Стрелецът е бил само на 13 години по време на нападението, поради което съгласно сръбското законодателство не носи наказателна отговорност.

Стрелбата предизвика масови антиправителствени протести в сръбските градове, като десетки хиляди демонстранти призоваха за оставка на висши служители и ограничаване на насилието в медиите.

Според проекта Small Arms Survey Сърбия има най-високото ниво на притежание на огнестрелни оръжия в Европа - над 39 огнестрелни оръжия на всеки 100 цивилни граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!