Роберт Фицо с първи коментар след покушението: Прощавам и предупреждавам

OFFNews 05 юни 2024 в 19:36 5162 4

Роберт Фицо

Снимка GettyImages

Словашкият премиер Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо излезе с първи публичен коментар след стрелба срещу него на 15 май. Той публикува видеоклип във Фейсбук, в който каза, че евентуално може да се върне на работа в началото на юни и юли.

Видеото е с дължина 15 минути, а обръщението му е озаглавено "Прощавам и предупреждавам".

Фицо каза, че нападателят му е активист на словашката опозиция и няма причина да се смята, че атаката му е акт на "самотен лунатик". 

"Активист на словашката опозиция се опита да ме убие заради моите политически възгледи. Медицинският екип предотврати най-лошото. Ако всички върви по план, мога постепенно да се върна към задълженията си през юни и юли", заяви Фицо.

Той сподели, че не изпитва гняв към непознатия, който го е прострелял, и че няма да подема никакви съдебни действия срещу него.

"Време е да предприема първия си ход. Това е прошката. Не изпитвам гняв към непознатия, който ме простреля. Няма да предприема никакви съдебни действия срещу него (такива вече се водят от прокуратурата – б. р.), нито ще търся финансова компенсация. Прощавам му и го оставям да мисли какво направи и защо", каза още премиерът на Словакия.

Той беше прострелян в град Хандлова след заседание на правителството на 15 май. 71-годишният Юрай Цинтула е стрелял по словашкия премиер пет пъти. Той е с повдигнати обвинения за опит за убийство за отмъщение.

Според телевизия Markíza Юрай Цинтула се гордее с това, което е извършил.

Цинтула е бил част от група, протестираща срещу Фицо и неговото правителство на 24 април. Тогава правителството е провело заседание в село Долна Крупа, област Търнава, в близост до град Левице. Групата демонстранти е пристигнала там, за да подкрепи Украйна и да изрази несъгласието си с позицията на Фицо и неговото правителство по отношение на конфликта в Украйна и с намерението на правителството да премахне обществената телевизия RTVS и да я замени с медия, удобна на властта, пише The Slovak Spectator.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1005

  5

  Sanata

  06.06 2024 в 11:21

  Колко удобно, а Боби? Извършителят на покушението е от лошата опозиция, но ти благородно и по християнски му прощаваш? Всичките баби в Словакия бършат сълзи. Ти няма да предприемеш съдебни стъпки, но прокуратурата ще му разкаже играта сега. Няма да му търсиш финансова компенсация? Що, търси му я бе. 71годишен луд пенсионер- ще му търсиш .... дедовия. Само че нали, ако му запорират пенсийката, може некои чувствителни избиратели да спрат да бършат сълзи в християнско умиление. Абе въобще, приказки от 1001 нощи, като за избиратели.

  200

  4

  демотиватор

  05.06 2024 в 22:30

  Стар похват на орките- организират атентат
  с/у "свой" човек, за да обвинят опонентите, че са терористи.

  318

  3

  Valioka

  05.06 2024 в 21:43

  Фицка, ти вече си предупреден брато...

  688

  2

  jorj

  05.06 2024 в 20:56

  Цинтула е руски агент внедрен в демократите, който в един момент е активиран! Но фицо, който е налапал червената кука разбира, че лети със страшна скорост в червената дупка и няма никаква сила в Природата, която да промени траекторията му! Траекторията му случайно се удължава, т.е. агонията, така че нормално е да скрие продажността си, обвинявайки опозицията! За московитите това е добре дошло!

   
  X

  За и против Гей парада