Риск: Ислямска държава планира удари по курортите

OFFNews 28 април 2019 в 15:41 2491 0

Шри Ланка, атентати

Снимка thenewdaily.com.au

Някои туристически региони по света представляват цел за нови атаки, подобни на терористичните нападения по време на Пасхата в Шри Ланка, съобщава „Сънди телеграф“.

Изданието се позовава на източници от разузнавателните служби, според които след окончателния си разгром на териториите на Сирия и Ирак, напусналите Близкия Изток бойци на Ислямска държава смятат да се съсредоточат в организирането на терористични актове по курортите. Като най-вероятни обекти за атаките се посочват Индия и Малдивите, както и туристическите райони в Кения и Танзания.

„Колкото и да е парадоксално, крахът на Ислямска държава започна да формира особен проблем. Ако по-рано лидерите на терористите отделяха много сили и време на държавното управление и преустройството на живота в завладените територии, то сега те могат изцяло да преминат към организирането на взривове и нападения. Халифатът е унищожен, но близко бъдеще можем да се изправим пред нов проблем – бойците на Ислямска държава ще плъзнат по света и ще търсят възможности за терористични актове, за да могат още веднъж да се обявят“, коментират източниците на изданието.

Серията от взривове избухна в Шри Ланка преди седмица, когато католиците отбелязваха Пасха. Загинаха над 250 души, близо 500 са ранените. Мишени на нападенията бяха луксозните хотели в Коломбо и околностите, както и църквите в най-големия град и фактическа столица, Негомбо и Баттикалоа. Полицията задържа около 70 души, заподозрени в участие в атаките. Властите в страната обявиха, че зад терористичните актове стои местната ислямистка групировка „Таухид джамаат“. По-късно обаче Ислямска държава пое отговорността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови