Рибаря излезе от анонимност. Бивш говорител на Министерството на отбраната на Русия създал проекта в Телеграм

OFFNews 25 ноември 2022 в 20:31 5908 4

Снимка The Bell

След разследването на The Bell Рибаря сне маската на анонимността и застана с името си през RTVI.

Самоличността на мистичния модератор и военен инфлуенсър, който стои зад популярния военно-тематичен канал „Рибар“ (Rybar) в Телеграм беше разкрита без всякакви съмнения, след като самият основател на проекта, както го нарича, излезе от анонимност.

Бившият пресаташе на Министерството на отбраната на Руската федерация Михаил Звинчук потвърди в интервю за RTVI, че той и неговият „колега“ Денис Шчукин са създали телеграм канала Rybar. По-рано във вторник разследване за създателите на проекта публикува The Bell, където бяха назовани имената на двамата основни двигатели на проекта с анализ на техните личности и дейност.

"Въпреки че Rybar е открито проруски настроен, той работи усилено, за да поддържа чувството за собствена безпристрастност. За разлика от повечето подобни канали, той никога не използва обидни думи за украинците и е повече или по-малко обективен в оценките си за военната ситуация. Трудно е да се определи коя страна заема Rybar в споровете за руския елит: от една страна, той критикува руското министерство на отбраната, докато, от друга, защитава военния командващ генерал Александър Лапин, когато той беше нападнат от ястребови критици, включително чеченския лидер Рамзан Кадиров и основателят на наемната компания Вагнер Евгений Пригожин."

Из разследването на The Bell

"Аз наистина съм основател на проекта Rybar, както го наричам, защото той вече е надхвърлил границите на един телеграм канал ... И наистина, аз съм бивш служител на пресслужбата на Министерството на отбраната , дирекция „Информация и масови комуникации“. Тоест опита, който получих като част от работата си във въоръжените сили, капитализирах, за да се занимавам със собствена информационна дейност“, заяви Звинчук.

Създателят на "Rybar" каза, че е бил офицер от кариерата на руските въоръжени сили, работил е като военен преводач в Сирия и Ирак. Оттогава, според Звинчук, той се интересува от военни анализи.

„През 2018 г. моят колега Денис Шчукин и аз осъзнахме, че трябва да започнем някакъв собствен ресурс, където да предложим нашия опит, и решихме да се опитаме да стартираме този телеграм канал. И първоначално пишехме главно за Близкия изток“, обясни Звинчук. В същото време в интервю той отбеляза, че се е оттеглил от въоръжените сили година по-късно - през 2019 г.

На въпрос за връзки с бизнесмена от Санкт Петербург Евгений Пригожин, наричан Готвача на Путин и РИА ФАН, Звинчук отговори, че е работил като щатен колумнист за изданието. Той Той игнонира въпроса за финансирането на „Rybar“ от Пригожин, нещо, което се твърдеше в разследването на The Bell.

"И Звинчук, и Шчукин са големи фентъзи фенове, които посещават една и съща група рускоезични интернет форуми. В студентските си дни Звинчук създава група от преводачи-доброволци, за да създадат руски версии на книгите Dungeons & Dragons. Той също така ръководи четири уебсайта за фантастична литература и ролеви игри. Рибар, името на неговия канал, идва от Fisher King (Краля Рибар), герой от видеоигрите, базирани върху романите на Робърт Джордан „Колелото на времето“. Но буквалният превод е „рибар“.

Из разследването на The Bell

Rybar публикува подробни военни доклади и карти на битките, както и координатите на позициите на въоръжените сили на Украйна и украинските стратегически обекти. Според авторите на канала подобни публикации се появяват „за улесняване на работата на съюзническите сили“ (руската армия и сепаратистите от Донбас, б. р.).

Според Звинчук екипът на проекта „Rybar се състои от 40 души, а също така „има екип от доброволци, има и група от прииждащи и отиващи си фрийлансъри, които изпълняват определени задачи“.

Той описа проекта си като „огромна медийна мрежа“, която според него включва повече от 150 канала с обща аудитория от 13 милиона души в руския сегмент, 110 канала с аудитория от три милиона души в чуждестранния сегмент.

Месечният бюджет на проекта, каза Звинчук, днес надхвърля четири милиона рубли (малко над 63 хиляди евро). Основният източник на финансиране са даренията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

4

НЕМА ТАКЪФ

26.11 2022 в 06:35

ПРО - путински БУНКЕРНИ ПОДЛОГИ !

2073

2

Johnny B Goode

25.11 2022 в 21:55

Определено са дарения. От ФСБ и ГРУ.

22548

1

dolivo

25.11 2022 в 21:30

дрън дрън дарения го финансирали

по-нежна ръкавица на руската върхушка