РИА с фейк: Австрия плаща за газа в рубли. Kанцлерът Нехамер опровергава

Красимир Крумов 27 април 2022 в 13:18 4529 0

Снимка Express

Руската информационна агенция РИА Новости разпространи достоверно звучаща информация, че Австрия и Германия са се съгласили на условията на Русия и ще плащат за природния газ в рубли. Новината беше подета и от германския "Билд". Изданието обаче бързо се поправи, след като канцлерът на Австрия Карл Нехамер с туит от официалния си профил отрече твърденията на РИА.

„Преди фалшивите новини на руската пропаганда да се разпространяват по-нататък. Разбира се, OMV ще продължи да плаща за доставките на газ от Русия в евро. Австрия се придържа към съвместно договорените санкции на ЕС до точката и запетайката“, обяви Нехамер.

Австрия приема условията на Русия да плаща за природния газ, доставян от Газпром в рубли, обяви малко преди това РИА, при това с позоваване от пресконференция на австрийския канцлер. В изявлението му беше забъркана и Германия, тъй като то звучеше така: „Ние, OMV, приехме условията по плащанията, също направиха и в Германия.“ За убедителност е добавено и изказване на министъра на енергетиката на Австрия Леоноре Гевеслер, че без доставки на гориво от Русия през тази година няма да може да се напълнят хранилищата до зимата, но Виена се стреми да диверсифицира източниците си.

От 1 април Русия промени начина за плащане за газ от страна на „неприятелски страни“, за да избегне използването на долари и евро в тези разплащания. В съответствие с указа на Владимир Путин Газпромбанк трябваше да открие специални валутни и рублеви сметки. Клиентът превежда по първата сметка нужната сума във валута, разписана в договора, банката я продава на московската борса и зачислява рублите по втората сметка. От нея се извършва и плащането към Газпром за доставяната суровина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови