Резолюция в Европарламента подготвя лишаването на Будапеща от Унгарското председателство през 2024

OFFNews 26 май 2023 в 17:56 3398 0

Снимка Facebook / Varga Judit

Юдит Варта

Европейският парламент ще предложи приемането на резолюция, която ще позволи отнемането на Унгария да отмени председателството си в Съвета на ЕС, съобщава базираният в Брюксел портал Politico. Унгария трябва да поеме председателството през втората половина на 2024 г. Съобщението за вота беше разкритикувано от унгарски политици. Унгарският министър на правосъдието Юдит Варга оцени идеята като "антиунгарска инициатива".

„Съгласно проекторезолюцията, която ще бъде гласувана на 1 юни, парламентът в Страсбург поставя под съмнение способността на Будапеща да поеме ротационното председателство на Съвета в контекста на висящата процедура по член 7 от Договора за Европейския съюз. Ако Съветът на ЕС не предприеме действия по отношение на Унгарското председателство, парламентът предупреждава, че ще вземе решение за "подходящи мерки".

Според експерта по право на ЕС Алберто Алемано "тази безпрецедентна заплаха срещу унгарското (и полското) правителство може да предизвика така необходимия политически и правен дебат относно условията, при които ЕС може да се съгласи на държави-членки бунтарки в рамките на Съюза“.

Унгарският министър на правосъдието Юдит Варга определи идеята като "антиунгарска инициатива". „Нека бъдем ясни, европредседателството не е право, а задължение “, написа унгарският политик в публикация във Фейсбук. „Това, което сме обещали, ще го направим честно, никой не може да ни го отнеме“, каза още тя.

Ръководителят на кабинета на премиера Виктор Орбан Гергели Гуляс заяви, че "няма правна възможност" ЕС да попречи на Унгария да поеме председателството.
Резолюцията е изготвена от пет фракции в Европейския парламент: Европейската народна партия (ЕНП), Социалдемократите (S&D), либералната Renew, Зелените и крайнолявата GUE/NGL.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови