Резников: Русия планира офанзива за 24 февруари

Според украинския министър на отбраната Москва е мобилизирала около половин милион военни, а не 300 000

OFFNews 02 февруари 2023 в 12:53 3029 10

Резников

Снимка Getty images

Олексий Резников

Русия се подготвя за нова мащабна офанзива, която може да започне още на 24 февруари (датата, на която преди една година руската армия нахлу в Украйна - бел. ред.), предупреди украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Би Би Си. Той допълни, че Москва е събрала хиляди войници и може да "опита нещо", за да отбележи годишнината.

Нападението би отбелязало и руския Ден на защитника на отечеството на 23 февруари, посветен на армията.

Според Резников Москва е мобилизирала около 500 000 войници за офанзивата.

През септември м. г. руският президент Владимир Путин обяви обща мобилизация на около 300 000 наборни войници, която според него е необходима за гарантиране на "териториалната цялост" на страната.

Резников обаче предположи, че истинската бройка на пратените в Украйна военнослужещи може да е много по-голяма.

"Официално обявиха 300 000 души, но когато виждаме войниците по границите, според нашите оценки те са много повече", каза той пред френската мрежа BFM. 

Русия твърди, че напоследък е постигнала успехи в източната част на Донбас, а нейните сили се придвижват към фронтовия град Бахмут след битка, продължила месеци и довела до тежки човешки жертви и от двете страни. Миналия месец руски наемници и редовни войници превзеха близкия град Соледар, а в сряда назначеният от Русия официален представител Ян Гагин обяви, че Бахмут е "оперативно обкръжен".

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната наскоро също съобщи, че Москва може да се опита да "предприеме решителни действия" и да започне "голяма офанзива" в източната част на страната.

Резников изтъкна, че украинските командири ще се опитат да "стабилизират фронта и да се подготвят за контранастъпление" преди руското.

"Вярвам, че 2023 г. може да бъде годината на военната победа", каза той и добави, че украинските сили "не могат да изгубят инициативата", която са постигнали през последните месеци.

Министърът на отбраната беше във Франция, за да сключи сделка за закупуване на допълнителни радари за противовъздушна отбрана MG-200, които според него "значително ще увеличат капацитета на въоръжените сили за откриване на въздушни цели, включително крилати и балистични ракети, както и безпилотни летателни апарати от различен тип".

Коментарите на Резников идват в момент, когато украинското разузнаване твърди, че Путин е заповядал на своите сили да превземат Донбас преди края на пролетта. В понеделник обаче генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че няма индикации руският президент да е ограничил военните си цели до завземането на източните региони на Украйна.

"Че те активно се сдобиват с нови оръжия, повече боеприпаси, увеличават собственото си производство, но също така придобиват повече оръжия от други авторитарни държави като Иран и Северна Корея. И най-вече, не видяхме никакви признаци, че президентът Путин е променил цялостната си цел на тази инвазия - а именно да контролира съседа си, да контролира Украйна. Така че, докато това е така, трябва да сме готови за дълъг път", изтъкна Столтенберг.

Междувременно заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви, че в района на Донбас продължават интензивните боеве, при които руските сили и наемниците на "Вагнер груп" се опитват да превземат град Бахмут. Тя добави, че войските на Москва се опитват да превземат и Лиман - бившия руски логистичен център, който украинските войски превзеха през октомври.

"Руските войски активно се опитват да достигнат границите на Донецка и Луганска област. Нашите войници защитават всеки сантиметър от украинската земя", написа тя в Телеграм.

В речта си в сряда вечерта Зеленски предупреди, че ситуацията на фронта поставя на изпитание неговите сили.

"Наблюдава се известно засилване на настъпателните действия на окупаторите на фронта - в източната част на нашата страна. Ситуацията става още по-тежка", изтъкна той.

Трима души са загинали при нападение в Краматорск. Други осем души са били ранени в града в Донецка област, след като руска ракета е ударила жилищна сграда, съобщи губернаторът на областта. Очаква се броят на жертвите да нарасне, докато спасителите претърсват останките.

"Единственият начин да спрем руския тероризъм е да го победим. С танкове. Изтребители. Ракети с далечен обсег", написа президентът Володимир Зеленски в социалните мрежи по повод нападението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

10

6екеr4о

02.02 2023 в 15:45

Бля, бля, Бармалейка нещо блейка... Е, цитираният "източник" е изключително авторитете, ма у написаното да имаше и малко граматичка...

2073

9

Johnny B Goode

02.02 2023 в 14:54

Аз съм си приготвил 10 000 долара за да ме върнат в чувал, както бяха инструкциите на БармаЛейката. Само чакам да каже на кого да ги изпратя.

1067

8

StinkingSonOf

02.02 2023 в 14:25

Абе тебе не са ли те мобилизирали вече? Аз отдавна получих призовка за сатанисткия корпус на НАТО. Лично подписана от Сорос. Дойде по генномодифициран гълъб от Украинска биолаборатория.

345

7

Джендо Джедев

02.02 2023 в 14:14

Кухолейко,

Мани ги ти тия измишльотини, ами я кажи кога ще ни мобилизират, ти ги следиш тия работи. Кво се чува? :D

-529

6

6екеr4о

02.02 2023 в 14:09

Уважаемият г-н Антиз очевидно е любител на черррния хумор, но е гадно да си представиш как малоумното кремълско джудже ще вкара в месомелачката още половим милион млади мъже, тия са баси изродите!

-1555

5

ob1

02.02 2023 в 14:07

Лъжеш, руZка подлого:

https://www.forbes.com/search/?startdate=month&q=zelenski&sh=8b527fa279f4

Иди нах*й!

-1555

3

ob1

02.02 2023 в 13:22

Рашистите са крайно жалки с обсесията си по разни дати - поредният комунистически атавизъм. За годишнината от тва, за рождения ден на оня, за родину, за путкину
Ей го, сега искали да превземат Донбас до края на пролетта - няма начин да не го планират на 9 май. Сигурно вече лъскат Армата-ТА за парада :)

10298

2

AntiZ

02.02 2023 в 13:19

Набирам средства за закупуване на чували (1 000 000) за нуждите на руската армия. Някой може да ме упрекне защо толкова? Защото груз 200 е за един солдатин. Понякога обаче го събират на части и торбите не стигат. Някой спомня ли си по времето на ссср, какво значече найлонова торбичка в мацква? Всичката стока под рафта (над рафта нямаше стока), ставаше твоя само с една торбичка булгарплод. Хахаха. Чувалите пращайте на адреса на рфсийската амбасада.

345

1

Джендо Джедев

02.02 2023 в 13:06

Пак ще гледаме "Киев за 3 дни". :D