Режимът на Путин ще се втвърди след атентата в Москва, смята Надежда Нейнски

OFFNews 25 март 2024 в 10:07 1276 1

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Очаквам втвърдяване на режима на Владимир Путин след атентата в Москва с аргумента, че държавата трябва да защити гражданите си, каза в предаването "Тази сутрин" по бТВ дипломатът и бивш външен министър Надежда Нейнски.

Тя отбеляза, че прави впечатление, че държава, намираща се във война и управлявана от специалните служби, е пропуснала да регистрира организирането на този терористичен акт.

"Не става дума за хора, които просто са купили отнякъде оръжие и са отишли да стрелят напосоки", поясни тя.

Според нея западните посолства са имали информация, че нещо такова се подготвя в Москва, и са предупредили своите граждани, а "Путин явно е неглижирал тези предупреждения".

Надежда Нейнски коментира още, че и от една страна тази държава се управлява от службите за сигурност, а от друга – гражданите не се чувстват защитени. Тя допълва, че е направен един нелеп опит от страна на Путин да прехвърли отговорността за атентата на Украйна.

"Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекста и с извинението, че държавата трябва да се погрижи за сигурността на гражданите. Очаквам още по-силно втвърдяване на режима. Лошото е, че и самите руснаци в чужбина не очакват да се случи нещо хубаво", каза още бившият външен министър.

По отношение на "Ислямска държава", които поеха отговорност за атентата, Нейнски заяви, че винаги е смятала, че те могат да нанесат удар срещи Русия заради намесата ѝ в конфликтите в Близкия изток – в държави като Афганистан и Сирия.

"Терористите се стремят към публичност и привличане на вниманието на света. Ето защо са избрали Русия, която в момента е във фокуса на международните наблюдатели заради войната в Украйна", поясни тя.

Надежда Нейнски коментира и разширяването на НАТО в контекста именно на войната, която Русия води в Украйна. Според нея Алианса става все по-силен с присъединяването на Финландия и Швеция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!