Републиканците отхвърлиха предложението на Тръмп за отлагане на изборите

OFFNews 31 юли 2020 в 10:36 2137 1

Снимка БТА/AP

Републиканците в американския Сенат отхвърлиха предложението на президента Доналд Тръмп за отлагане на президентските избори през ноември, предаде Би Би Си. 

Тръмп призова вчера президентските избори да бъдат отложени дотогава, докато не бъде гарантирано, че вотът по пощата няма да бъде манипулиран. Предложението на американския президент дойде, след като министерството на търговията съобщи, че икономиката на САЩ се е свила с рекордните 32,9% през второто тримесечие, а министерството на труда обяви ръст на броя на американците, кандидатстващи за помощи при безработица. Малко след призива на Тръмп, Федералната избирателна комисия заяви, че той няма правомощията да премества изборите

Новината беше огласена от председателя на правната комисия в Сената Линдзи Греъм, смятан за приближен до Тръмп.

"Аз също съм притеснен от това, че изпращането на бюлетините по пощата ще трябва да стане единственият начин за гласуване. Но не смятам, че трябва да отлагаме изборите." - коментира Греъм.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената на САЩ Мич Макконъл обяви, че е категорично против идеята. 

"Тръмп няма правомощията да отлага изборите и всяка една отмяна, или пресрочване на изборите трябва да бъде одобрена от Конгреса", категоричен е той. 

Според закон, подписан от президента Джон Тайлър, президентските избори в САЩ се провеждат през първия вторник след първия понеделник на ноември. Датата не може да се променя без гласуван от Конгреса закон, който трудно ще бъде прокаран в контролираната от демократите Камара на представителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови