Република Сръбска спря контактите с посолствата на САЩ и Обединеното кралство в Сараево

OFFNews 24 март 2023 в 09:14 3615 4

Народна скупщина на Република Сръбска, Баня Лука

Снимка Официален сайт на Народна скупщина на Република Сръбска, Баня Лука

Народна скупщина на Република Сръбска, Баня Лука

Правителството на босненската Република Сръбска реши да спре контактите с посолствата на Съединените щати и Обединеното кралство в Босна и Херцеговина, на което посолството на САЩ реагира незабавно, предупреждавайки Република Сръбска, че е поела по опасен път, съобщи Хина, цитирана от БТА.

Прекратяването на сътрудничеството с дипломати на САЩ и Обединеното кралство беше обявено по-рано от президента на Република Сръбска Милорад Додик, който е под санкции на САЩ и Обединеното кралство съответно от 2017 г. и 2022 г., след като Вашингтон и Лондон решиха да го накажат заради сепаратистката му реторика, подкопаваща Дейтънското мирно споразумение, и заради корупция. Оттогава Додик е във вербална война с дипломатите на двете страни, а сега накара властите на Република Сръбска да спрат да комуникират с тях с мотив, че се намесват във вътрешните работи на Босна и Херцеговина.

"Правителството ще информира съответните власти на Съединените щати и Великобритания за прекратяването на сътрудничеството с техните посолства поради тяхната антидейтънска дейност и нарушения на международното право, Устава на ООН и Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, се казва в съобщение на правителството на Република Сръбска, като се добавя, че това решение е задължително и за политиците на Република Сръбска, работещи в институциите на Босна и Херцеговина.

В отделно изявление Додик свърза това решение с подкрепата на Запада за Украйна в противопоставянето на руската агресия, по-специално с информацията, че Обединеното кралство ще достави боеприпаси с обеднен уран на украинските сили.

В отговор на решението на правителството на Република Сръбска, посолството на САЩ заяви в Туитър, че Додик е избрал да следва опасен път.

"Съобщението на президента Милорад Додик днес, че правителството на Република Сръбска ще спре контактите с официални представители на Съединените щати и Обединеното кралство, е още една стъпка по опасния път, който той е избрал – път на изолация и авторитарно управление“, се казва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

4

Гражданин

25.03 2023 в 22:00

И аз търся човека сред умнокрасотата, който ще признае, че е сбъркал като е гласувал за руския агент-пРезидент. Иначе на чужд босненскохерцеговински гръб и сто тояги са малко.

345

3

Джендо Джедев

24.03 2023 в 12:06

Ба, ония поне имат тикви, ние имаме само една. И е у Банкя. Кво да уври...

1005

2

Диоген

24.03 2023 в 11:46

а на нас увряха ли?
миризливия чорап,копейкин и т.н. ако можеха щяха отдавна да го направят.
не,че не се опитват.
но ние си цъкаме в нета и какво.
сигурно довечера пред резиденството пак ще сме 20-тина души.
но иначе У фейсО всички декларират какво ли не.

345

1

Джендо Джедев

24.03 2023 в 09:19

Не им увряха тиквите на сърбетата и това си е!