Ренци: ЕС има бъдеще и след Брекзит

OFFNews 23 август 2016 в 15:51 4102 2

Снимка EPA

Мнозина смятаха, че след Брекзит с Европейския съюз е свършено. Но това не е така. Това заяви италианският премиер Матео Ренци след срещата с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. 

Тримата се срещнаха на италианския остров Вентотене, за да обсъдят бъдещето на Европа след решението на Великобритания да напусне ЕС.

Европа иска да напише следващата глава след британския вот за напускане на общността, като се съсредоточи върху общата отбрана, сигурността, икономическия растеж и да постави акцент върху младежката безработица, посочи Ренци. 

Сред приоритетите на ЕС са още подобряването на сигурността и на обмена на разузнавателна информация, както и разрешаването на проблема с миграцията, каза той.

Френският президент допълни, че освен необходимостта от обща европейска отбрана, трябва да се поведе борба и срещу националистическите тенденции. 

За международната общност ще бъде срамно, ако не успее да спре убийствата в сирийския град Алепо, подчерта Оланд.

Проблемите за сигурността и за гражданската война в Сирия подчерта като приоритети и германският канцлер Ангела Меркел. 

Тя се обяви за укрепване на сътрудничеството в отбраната и за разширяването на обмена на разузнавателната информация, както и за засилване на сътрудничеството в битката с трафика на мигранти и защита на външните граници на ЕС.

Меркел посочи още, че подкрепя идеята на Матео Ренци за гъвкава бюджетна политика в опит да се финансират инвестиции, които да помогнат за подновяването на все още неуверения растеж в Италия.

Подкрепата на Меркел идва и точно в момент, в който популярността на Ренци спада. Преди края на годината ще се проведе конституционен референдум, който може да доведе до нов период на силна политическа нестабилност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови